Front comú d'entitats, promotors i Ajuntament per posar fre a l'exclusió residencial

El consistori exposa que l'administració ha d'anar més enllà d'accions 'reactives'


Temes relacionats

Fortuny: 'La situació ens interpel·la a actualitzar el protocol davant els desnonaments' (25/oct/18)

Sant Cugat tindrà una Mesa d'Emergència Habitacional per afrontar els casos de desnonament (24/oct/18)

Sant Cugat registra sis desnonaments el 2017 (24/oct/18)


  • Comparteix:

'Article 47 de la Constitució Espanyola: tothom té dret a gaudir d'una vivenda digna i adequada'. Sobre aquesta premissa, i en concret sobre la situació a Sant Cugat, ha girat la taula rodona organitzada aquest dimecres al Casal Torreblanca amb motiu de la Festa de Tardor d'enguany. Actors provinents dels diversos sectors implicats - immobiliàries, sector públic i entitats socials - s'han donat cita per analitzar i debatre les possibles causes de la problemàtica i aportar idees i solucions. Una quarantena d'assistents han acudit a l'acte, que ha finalitzat amb un torn obert de preguntes.

La taula rodona, que ha durat més de dues hores, s'ha dividit en tres blocs: la situació d'accés a l'habitatge global, el cas particular de Sant Cugat i un últim apartat de propostes i solucions. El director d'Urbanisme del consistori, Antoni Serra, ha reconegut que 'sempre s'ha actuat de forma reactiva amb mesures insuficients' i que cal 'fer front a les pràctiques abusives'.

Per part del sector immobiliari ha acudit el director general de l'immobiliària Organ, Javier Pérez del Pulgar, que ha admès que l'habitatge 'no és un dret efectiu' i ha fet una crida perquè les mesures i propostes públiques 'convisquin amb la iniciativa privada'.

Pel que fa a les entitats socials, Maria Morillo ha donat veu a la cooperativa Clau Mestra; Pau Nadal, a la Xarxa d'Economia Solidària (XES); i Mariona Sòria, al Sindicat de Llogaters de Sant Cugat. Tots tres han dirigit les seves peticions cap a l'Ajuntament, demanant que es faci front 'a la situació d'emergència habitacional i d'ofec immobiliari' i que es pari 'd'expulsar gent de la ciutat'. Més concretament, Sòria ha insistit que en els propers pressupostos 'cal posar a la gent al centre del model de ciutat'. Morillo i Nadal han proposat durant el debat models alternatius d'habitatge, com les cooperatives en cessió d'ús, consistent en la cessió de solars públics o privats a cooperatives que els rehabilita o hi construeix .

Tot i algunes discrepàncies, la bona sintonia entre els cinc membres de la taula ha estat la tònica dominant durant el debat, ja que tots han coincidit a posar la qüestió de l'habitatge com un dels principals problemes a tractar urgentment a la ciutat.
















Antoni Serra

Ens ha permès aproximar visions sobre un problema molt greu. S'han fet aportacions molt interessants i molt diverses.

Pau Nadal

Nosaltres treballem amb els models cooperatius. A més d'accedir a un habitatge més assequible, empoderem la gent.

Mariona Sòria

Arrosseguem una situació molt deficitària. S'ha d'intentar minimitzar-la amb mesures contundents.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.