Laura Marino: 'Ha costat molt negociar les condicions de la Renda Garantida'

La membre de la ILP per una Renda Garantida ha visitat Sant Cugat per parlar d'aquesta prestació


  • Comparteix:

Laura Marino ha fet un taller sobre la Renda Garantida al Xalet Negre / Foto: Cugat.cat

Laura Marino ha fet un taller sobre la Renda Garantida al Xalet Negre / Foto: Cugat.cat

'Les negociacions amb els grups parlamentaris per elaborar la llei de la Renda Garantida han costat molt'. La treballadora social i membre de la comissió promotora de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per una Renda Garantida de Ciutadania, Laura Marino, s'ha mostrat així de contundent quan recordava la feina que s'ha hagut de fer per aconseguir una llei de Renda Garantida de Ciutadania menys restrictiva que l'anterior, l'anomenada Renda Mínima d'Inserció (RMI). Tot i aquest propòsit, Marino lamenta 'no haver aconseguit que s'acceptessin algunes de les condicions que demanàvem per accedir a la prestació'. Segons dades de la Generalitat, fins al setembre d'aquest any van arribar un total de 71.270 sol·licituds per accedir a la Renda Garantida. D'aquestes, només un 10% (5.621) es van aprovar. Laura Marino ha visitat Sant Cugat en el marc d'una xerrada, aquest dilluns, sobre aquesta qüestió al Xalet Negre.

ESCOLTA-HO

En un Estat on no se'ns assegura el futur de les pensions, com es pot assegurar la Renda Garantida de Ciutadania?
El concepte de Renda Mínima és als pressupostos de la Generalitat des de 1997. El que ara demanem és arribar a més gent i amb un volum de diners més alt. Les pensions, en canvi, són pagues que es poden donar gràcies als treballadors que cotitzen. Les ajudes de la Renda Garantida, en canvi, no es financen a través de la caixa de la Seguretat Social, sinó a través d'altres impostos o dels pressupostos de la comunitat autònoma.

Dades presentades per Càritas l'any passat apuntaven que 500.000 catalans amb feina són pobres. Tot i la iniciativa de la Renda Garantida, el problema de fons és la precarietat laboral?
Les negociacions amb els grups parlamentaris sobre aquesta qüestió han estat dures i no ens han deixat poder compatibilitzar les rendes del treball amb la Renda Garantida, només en el cas de les famílies monoparentals. Quan es va abordar aquest tema hi va haver grups parlamentaris que parlàven de 'la cultura de l'esforç'. No podia creure que diguessin això quan davant seu tenien el col·lectiu dels aturats o joves que no paren d'encadenar treballs precaris. Demanem que les persones que tinguin una renda de menys de 664 euros puguin tenir o complementar els seus ingressos per tenir uns mínims per viure.

La Renda Garantida de Ciutadania s'ha marcat reptes de futur com, podria ser, eixamplar la base dels col·lectius que hi puguin accedir?
Ens agradaria, però és una llei molt reglada. De fet, s'ha fet una interpretació molt restrictiva, per exemple, amb persones que estan en centres d'acollida o persones amb diversitat funcional. En aquests casos l'administració entén que amb la paga que reben ja tenen cobertes les necessitats bàsiques i no se'ls permet demanar la Renda Garantida. Voldríem arribar a més gent, però hem hagut d'acotar tant amb les negociacions que no sé si ens en sortirem. Nosaltres, però, seguirem denunciant i acompanyant la gent que ho necessiti.

L'any passat la Generalitat va rebre 61.000 peticions. Aquesta xifra augmenta progressivament any rere any?
En un inici, les persones que rebien la RMI van passar automàticament a rebre la Renda Garantida, per tant, aquí la xifra va augmentar. Després, sí que és veritat que de l'any passat a aquest la xifra de sol·licitants ha crescut només en 10.000 persones. Això vol dir que ha baixat el volum respecte a la gent que ja cobrava la RMI. De totes maneres, un 73% de les persones que demanen la Renda Garantida se la deneguen. La gestió està resultant més complicada del que ens pensàvem.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.