Susanna Pellicer: 'Cal evitar victimitzar moltes vegades la dona'

La tinenta d'alcalde de Progrés Social avisa de la necessitat de treballar en xarxa perquè les víctimes només hagin d'explicar una vegada el seu cas


Temes relacionats

Sant Cugat es bolca contra la violència masclista (24/nov/18)


  • Comparteix:

Susanna Pellicer / Foto: Localpres

Susanna Pellicer / Foto: Localpres

L'Ajuntament aposta pel treball en xarxa per afrontar la xacra de la violència masclista i ajudar les víctimes a detectar i denunciar els seus casos. Cugat.cat ha entrevistat la tinenta d'alcalde de Progrés Social, Susanna Pellicer, i la tècnica de Ciutadania Alícia Bragulat per conèixer la feina de la Comissió contra el Maltractament i la Violència Masclista i el futur protocol per lluitar contra aquestes situacions.

ESCOLTA-HO

Hem conegut les dades de violència masclista a la ciutat, que assenyalen que fins el setembre s'havien registrat més casos de violència masclista que en tot l'any passat. A què s'atribueix aquesta dada?
A.B.: Ho atribuim a què la violència cada vegada és més visibilitzada i es rebutja més. Per això, a les dones els és més fàcil detectar-la i demanar ajuda.

S.P.: Segueixen havent-hi molts casos, però la gent està més sensibilitzada. Perquè li passa a ella o perquè li passa a la seva mare, les seves amigues o gent de l'entorn més proper. Això sí, incrementarem recursos perquè la gent sigui atesa.

Com són les dones que demanen ajuda?
A.B.: Hi ha molta varietat de perfils, és important saber que qualsevol persona pot patir una situació de violència, però sí que és veritat que si hi ha un perfil majoritari seria el d'una dona de mitjana edat, d'uns 42 anys, amb fills, de nacionalitat espanyola, treball remunerat i estudis superiors. I cal dir que la situació afecta no només a qui la pateix directament, sinó al seu entorn.

Durant la presentació s'ha posat molt èmfasi en la importància de l'educació. És la clau per al futur?
A.B.: És fonamental perquè seran les noves generacions, i han d'aprendre els valors de la igualtat i el respecte abans de construir les primeres relacions de parella, per poder fer-ho de manera sana.

S.P.: Es tracta de treballar durant tot el procés educatiu per evitar que els joves siguin possibles maltractadors o possibles víctimes d'aquestes situacions.

Quines vies fan servir les dones per contactar amb l'administració?
A.B.: Tenim el servei d'informació i atenció a la dona, on també donem assessorament jurídic i ajuda psicològica, el servei a infants i adolescents 'Far de Colors', el servei d'atenció grupal i la Xarxa de la Comissió Contra la Violència Masclista poden detectar la situació i derivar-la als serveis corresponents.

S.P.: És important tenir en compte no victimitzar moltes vegades la dona. No pot arribar a un servei i que se la derivi a un altre lloc i cada vegada anar explicant el seu cas a cadascun dels professionals. Per això és important treballar en xarxa.

Una de les idees que ha planat sobre la comissió són les violències invisibles.
A.B.: Hem de tenir en compte que, de tota la violència, només es visualitza una part molt mínima i que cal posar de manifest la resta de situacions que es produeixen i cal atendre a les dones que ho pateixen.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.