El sector educatiu, cridat a una jornada de vaga aquest dijous


Temes relacionats

Serveis mínims per la vaga d'ensenyament (28/nov/18)


  • Comparteix:

Una classe buida / Foto: ACN

Una classe buida / Foto: ACN

Els docents dels centres d'ensenyament públic de la ciutat estan cridats a la vaga aquest dijous. Convocats pels sindicats USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i CGT, la protesta reclama revertir les retallades en el sector, alerta del 'greu deteriorament de les condicions de treball' i defensa la qualitat de l'ensenyament públic. A la convocatòria també estan cridats la comunitat universitària, amb dues jornades de vaga per la rebaixa de les taxes i contra la precarietat laboral, i el sector públic de la Generalitat, convocat per la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Intersindical-CSC.

Reclamacions dels sindicats d'Ensenyament
- Restabliment de l'horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal (23 a Primària i 18 a Secundària) d'aplicació al curs 2019/20 com a reivindicació irrenunciable.
- Retorn a l'horari de permanència del professorat de Secundària (24h.)
- Reducció de les ràtios: màxim de 22 a Primària i 27 a Secundària (o inferior per garantir que no hi hagi tancaments de grups) el curs 2019/20 i de 20 a Primària i 25 a Secundària el curs 2020/21.
- Conversió dels terços de jornada en mitges jornades.
- Increment del personal de suport a la docència per atendre la diversitat.
- Retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys.
- Recuperació de poder adquisitiu: Calendari de retorn de les pagues extres del 2013 i 2014; retorn al reconeixement del primer estadi de 9 a 6 anys.
- Consolidació del lloc de treball del personal interí; canvi del model d'oposicions.
- Manteniment de la Formació Professional pública i a Ensenyament.
- Retirada del Decret de Plantilles (39/2014).

Altres protestes
La vaga de l'ensenyament públic coincideix amb altres protestes. Convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), sindicat majoritari, però també el CEUCAT, i altres associacions com el Front d'Estudiants o l'Associació d'Estudiants Progressistes; els alumnes universitaris reclamen que el govern inclogui en els pressupostos la rebaixa del 30% de les taxes que va aprovar el Parlament el 2016.

Els professors universitaris, amb el suport de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i el sindicat CGT, estan cridats a la vaga aquest dimecres i dijous contra la precarietat laboral, una mobilització que neix de les protestes dels professors associats i que s'ha estès a la comunitat universitària. La principal reivindicació d'aquest col·lectiu és obrir una taula negociadora per regularitzar el professorat associat estructural, millorar les condicions laborals dels docents associats, aplicar l'escala salarial màxima i eliminar els greuges comparatius en relació amb la resta de figures del personal docent i investigador.

A més, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la Intersindical-CSC han decidit convocar una vaga total a la sanitat i l'educació pública, i una aturada de dues hores a l'administració. L'objectiu és exigir la reversió de les retallades. Les protestes coincideixen amb la setmana de vaga al sector de l'atenció primària.

Per aquesta jornada el departament de Treball ha dictat uns serveis mínims.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.