Sant Cugat, de nou per sota de la mitjana de participació en el cribratge del càncer de colon


  • Comparteix:

La campanya és obligatòria a partir dels 50 anys / Foto: Cugat.cat

La campanya és obligatòria a partir dels 50 anys / Foto: Cugat.cat

El càncer de colon és un dels càncers més freqüents als països occidentals. De fet, a Catalunya és el segon càncer que causa més morts tant en homes com en dones, després del de pulmó i el de mama. Per això els experts recomanen participar activament en la campanya de cribratge de càncer de colon, una analítica gratuïta de la femta que permet detectar la malaltia en una fase molt inicial i poder extirpar els pòlips amb una colonoscòpia, sense necessitat de cirurgia. En una entrevista a Cugat.cat, el doctor Fernando Fernández Bañares, cap clínic del servei de l'aparell digestiu de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) explica que Sant Cugat torna a estar per sota de la participació esperada de la campanya.

ESCOLTA-HO

Segons dades de la MútuaTerrassa, l'estàndard de participació que s'espera és del 40%, mentre que a Sant Cugat no s'arriba al 30%. El doctor Fernández Bañares explica que les dades són semblants als tres CAP de la ciutat i que la baixa participació es pot deure a la utilització de centres privats i a una falta de campanya informativa. Fernández Bañares ha assegurat que una campanya com aquesta 'salva vides', i que les proves són 'molt senzilles i indolores'.

La població 'diana', a qui els hauria d'arribar una carta a casa amb les explicacions de la campanya, són homes i dones d'entre 50 i 69 anys. Fins ara, en la campanya d'aquest any unes 250 persones hi han participat a Sant Cugat i s'han detectat 18 càncers de colon i 59 casos d'alt risc. El 90% per cent dels casos de càncer trobats durant aquesta campanya es curen totalment, a més que se li seguirà fent un seguiment als pacients que donen positiu a la primera analítica.


Fernando Fernández B

Sabem que el càncer de colon s'origina amb unes lesions premalignes que podem veure amb una colonoscòpia i les podem extirpar sense necessitat d'una operació. És una campanya preventiva que salva vides.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.