L'Audiència Nacional reobre la causa per encobriment contra Josep Lluís Alay

El santcugatenc era un dels quatre acompanyants de Puigdemont quan el van detenir a Alemanya


  • Comparteix:

Jaume Alonso-Cuevillas i Alay, sortint de l'Audiència Nacional el 4 de juny / Foto: ACN

Jaume Alonso-Cuevillas i Alay, sortint de l'Audiència Nacional el 4 de juny / Foto: ACN

La secció tercera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional (AN) ha ordenat aquest dijous reobrir la causa contra els quatre acompanyants, entre ells el santcugatenc Josep Lluís Alay, que viatjaven amb l'expresident Carles Puigdemont quan el van detenir a Alemanya al març. A banda d'Alay, actual cap de l'oficina de l'expresident, es tracta de dos mossos d'esquadra fora de servei i l'empresari i amic de Puigdemont, Josep Maria Matamala. Tots, a excepció de Matamala, havien comparegut a l'AN citats pel jutge.

El 30 d'octubre, el jutge Diego de Egea va arxivar la causa. Ara, la interlocutòria que signen tres magistrats conclou que l'actuació de tots quatre 'estava dirigida a evitar' que Puigdemont fos detingut en un país que no fos Bèlgica i per tant els torna a investigar per un delicte d'encobriment de rebel·lió.

El ministeri públic va recórrer l'arxivament dictat per De Egea i ara la secció tercera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional li dona la raó. En la interlocutòria dictada, ordena que el cas es reobri i en dóna arguments. En el seu recurs, la fiscalia ja remarcava que l'activació de l'euroordre era un 'fet notori' i que, per tant, els acompanyant n'havien de tenir coneixement.

Per una banda, entén que els quatre investigats 'van haver de conèixer la situació del fugit de la justícia [en referència a Puigdemont]' en el moment que l'acompanyaven en el viatge de tornada fins a Bèlgica, on residia. Per altra banda, considera que la conducta dels investigats 'encaixa amb ajudar-lo a eludir la investigació i sostraure's de la cerca i captura'.

Consideren que 'necessàriament' tots havien de conèixer que Puigdemont 'era un fugit de la justícia'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.