L'ocupació a Sant Cugat de les tropes franquistes: 80 anys després

L'historiador José Fernando Mota explica al 'Connectats' els detalls de l'efemèride


  • Comparteix:

Seu de la Falange a Sant Cugat / Foto: Fons Cabanas (fotògrafs). AMSCV.

Seu de la Falange a Sant Cugat / Foto: Fons Cabanas (fotògrafs). AMSCV.

El 26 de gener del 1939 les tropes franquistes van ocupar Sant Cugat. 80 anys després, la ciutat commemora la data en què l'exèrcit entrava a la ciutat quan tocaven dos quarts de dotze del matí i on s'hi van quedar fins al final de la dictadura. L'historiador local José Fernando Mota ha repassat els fets aquest dijous al programa 'Connectats' on ha explicat com les tropes franquistes van arribar fins a Sant Cugat i com es van viure aquí els 40 anys de dictadura. Mota explica que, aquell dia, després del pas de les tropes franquistes per Sant Cugat es van trobar 12 cadàvers de soldats republicans que intentaven alentir l'avenç de les tropes franquistes perquè hi hagués temps per fugir a França.

ESCOLTA-HO

CDR
Coincidint amb l'efemèride, el CDR fa una crida a la mobilització popular per combatre el feixisme. 'Veiem com el fantasma de l'extrema dreta torna a ressorgir amb més força que mai, no només a l'Estat espanyol, sinó també a tot Europa i bona part del món', diu el CDR en un comunicat al qual dóna suport als dos actes convocats a la ciutat aquest dissabte.

Tot i així, el CDR ha expressat el seu 'malestar' per la presència del PSC a l'acte d'homenatge a les víctimes del franquisme. Segons el comitè, el partit va donar suport al 155 i a l'empresonament de dirigents polítics, així com al Règim del 78, el qual consideren 'la continuació natural del franquisme'; fets que demostren, diuen, la 'hipocresia i la doble moral'. De la mateixa manera, reclama al PDeCAT que 'compleixi el seu compromís contra el feixisme' i 'deixi de multar i reprimir les joves d'Arran' per retirar plaques franquistes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.