'Veritat, justícia i reparació' per recuperar la memòria històrica

Partits 'antifeixistes i demòcrates' homenatjen les víctimes del franquisme en el 80è aniversari de l'arribada del règim a Sant Cugat


Temes relacionats

L'ocupació a Sant Cugat de les tropes franquistes: 80 anys després (26/gen/19)


  • Comparteix:

L'homenatge ha tingut a la plaça de Barcelona / Foto: Cugat.cat

L'homenatge ha tingut a la plaça de Barcelona / Foto: Cugat.cat

Vuit dècades després que les tropes franquistes entressin a Sant Cugat, els partits i entitats 'antifeixistes i demòcrates' es conjuren per recuperar la memòria històrica, tant a la ciutat com arreu del país i de l'Estat. L'Associació per la recuperació de la memòria històrica ha fet una crida aquest dissabte perquè a través de 'la veritat, la justícia i la reparació' es pugui dur a terme aquest exercici. Tot plegat en un acte d'homenatge a les víctimes del règim dictatorial.

Una trobada que ha aplegat una cinquantena de persones a la plaça de Barcelona i on l'historiador José Fernando Mota ha fet una síntesi de l'establiment del franquisme a Sant Cugat. El també col·laborador de Cugat.cat ha lloat l'entesa dels partits i entitats quant a la recuperació de la memòria històrica. Tot i així, ha lamentat que a nivell municipal s'avanci en aquest sentit 'a salt de moció'.

Des de l'Associació per la recuperació de la memòria històrica s'ha llegit un manifest per reivindicar les llibertats i per retre homenatge 'als nostres represaliats i morts', amb qui s'ha expressat un compromís 'a lluitar cívicament i treballar per aturar el feixisme'. En aquest sentit, el membre de l'entitat Pau Alonso ha criticat que hi hagi partits que no condemnin de forma contundent el règim. 'Estan exercint la connivència', considera.

Formen part de l'Associació per la recuperació de la memòria històrica el PDeCAT, la CUP, ERC, Sant Cugat en Comú, el PSC, els jovents republicà i socialista, Podem Sant Cugat, Federalistes d'Esquerres, Moviment d'Esquerres, Òmnium, l'ANC, l'Associació de Veïns Centre Estació i la de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix.

Crítica
Units per Avançar ha lamentat, a través d'un tweet, no haver estat convidat com a partit a l'acte. El regidor no adscrit Xavier Cortés, membre del partit, ha anat més enllà: 'Les víctimes i les famílies mereixen una millor organització i suport'.



Més activitats
Aquest dissabte al matí Arran ha organitzat un itinerari guiat, a càrrec de Mota, per recordar el pas del franquisme per Sant Cugat 'in situ'. A la tarda, s'ha donat color a la jornada amb la pintada d'un mural al Casal Torreblenca, un espai que també ha acollit una xerrada sobre el feixisme i el seu combatiment a càrrec de l'exdiputada de la CUP Mireia Vehí i del criminòleg Ignasi Bernat.

José Fernando Mota ha explicat com va viure Sant Cugat l'ocupació franquista / Foto: Cugat.cat
José Fernando Mota ha explicat com va viure Sant Cugat l'ocupació franquista / Foto: Cugat.cat

Reconeixement a les víctimes santcugatenques de la dictadura / Foto: Cugat.cat
Reconeixement a les víctimes santcugatenques de la dictadura / Foto: Cugat.cat








Pau Alonso

Als parlaments hi ha iniciatives per recuperar la memòria històrica. Sistemàticament hi ha partits que no hi donen suport. Això vol dir que són connivents.

José Fernando Mota

Ha d'haver-hi una línia d'actuació sobre la recuperació de la memòria col·lectiva.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.