Què cal tenir en compte a l'hora de triar escola?

L'exdirectora de l'Institut de Ciències de l'Educació Montse Antón ajuda a resoldre inquietuds


  • Comparteix:

El procés d'elecció d'escola preocupa els pares / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

El procés d'elecció d'escola preocupa els pares / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

El projecte educatiu, la localització geogràfica, les instal·lacions i l'entorn són alguns dels factors que haurien de guiar l'elecció d'escola, un procés que angoixa molts pares quan s'acosten les preinscripcions de p3 a Sant Cugat. Visitar l'escola, certificar que les promeses dels centres són acurades i obrir-se a més d'una opció per evitar la frustració són les recomanacions que ha fet a Cugat.cat la mestra, pedagoga i exdirectora de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona Montse Antón.

ESCOLTA-HO

És important el projecte educatiu?
Antón assegura que els projectes de les escoles públiques i concertades de Sant Cugat són 'molt bons'. Tot i així, anima els pares a assistir a les jornades de portes obertes i a fixar-se en com s'organitzen els nens dins l'aula, quin tipus d'atenció individualitzada reben, com es fa la connexió amb la família i com interactuen amb les entitats del barri.

Per tant, cal tenir en compte que el projecte educatiu connecti amb la realitat de l'escola i del barri on està situada. Tot plegat perquè l'elecció final d'escola s'ajusti el màxim possible a les necessitats i característiques de l'infant i la família. 'Els nens, depenent d'on visquin o com siguin, necessiten coses diferents', conclou.

Cal escollir sempre l'escola que està més a prop de casa?
Antón assenyala que el fet de tenir l'escola a prop té molts avantatges, sempre que el projecte educatiu convenci. 'La criatura pot jugar amb els seus companys, se'ls pot trobar al parc o poden fer un treball junts', explica, ja que són activitats que es compliquen amb la distància. A Sant Cugat, a més, els barris són 'força similars', per tant hi ha menys risc de 'guetització' d'una escola, un fet que es produeix en altres zones de Catalunya.

'Si una escola agrupa determinades condicions socials i econòmiques, això pot fer que es perpetuïn', explica. En qualsevol cas, la decisió final ha de ser 'una elecció lliure' i no ha d'estar guiada només pel fet que l'escola estigui més a prop i no hi hagi cap opció d'elecció.

Les instal·lacions i l'entorn són importants?
'Ens hi hem de fixar i molt', adverteix Antón, perquè 'no és el mateix que els nanos respirin un aire més sa que un de més contaminat'. També en aquest cas Sant Cugat es diferencia d'altres zones de l'Àrea Metropolitana perquè aquest tema està 'ben resolt'. De totes maneres, Antón adverteix que les famílies no s'han 'd'ennuvolar' amb els edificis i els entorns. El més important, destaca, és que els infants estiguin en llocs de la 'màxima qualitat higiència i ambiental'.

Pública o concertada?
Montse Antón reconeix el mèrit de tots els projectes, tant concertats com públics, a Sant Cugat i atribueix la tria als valors de cada família i a una elecció personal. Com a exemple posa el seu, que va optar 'per l'escola pública del barri'. Sobre la concertada, Antón diferencia dos models: 'Hi ha la que té una voluntat de servei a la ciutadania i una altra que és una escola privada que es concerta, una opció que està lluny dels meus valors'.

Escollir més d'un model
Els pares poden escollir més d'una opció a l'hora de preinscriure els seus fills i cal tenir més d'una opció que els convenci. 'Si ens hem tancat a una única opció i no ens toca, viurem una sensació de frustració molt gran', adverteix. També insisteix a 'eixamplar la mirada' perquè el centre on acabin els infants sigui també satisfactori per als pares.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.