[Entrevista] Santiago Pie i Martí Vinyes (Gausacs) aposten per cuidar la relació amb el poble per seguir creixent

El nou president i el nou cap de colla han passat pel magazín 'Sant Cugat a fons'


  • Comparteix:

Santiago Pie i Martí Vinyes / Foto: Cugat.cat

Santiago Pie i Martí Vinyes / Foto: Cugat.cat

Els Castellers de Sant Cugat ja treballen en una nova temporada que arriba carregada de canvis, sobretot a l'organigrama de la colla. Santiago Pie com a nou president i Martí Vinyes com a nou cap de colla es marquen l'objectiu de estrènyer relacions amb el poble per fer créixer la massa social de l'agrupació. Un creixement que, consideren, no es pot assolir sense un local d'assaig propi o sense assumir que ara mateix els Gausacs són 'una colla de 8 que ha fet algun castell de 9'. Pie i Vinyes han reflexionat sobre el present i el futur de la colla en una entrevista al magazín 'Sant Cugat a fons'.

ESCOLTA-HO

Com ha començat aquesta nova etapa dels Gausacs?
Martí Vinyes: A la tècnica ja hem començat a assajar per tenir rodatge. Hi ha gent nova que ha entrat amb moltes ganes però que necessita agafar experiència.

Des del punt de vista institucional, com es pren el relleu a una figura que ha deixat marca com és la Gemma Aristoy?
Santiago Pie: És cert que la Gemma ho ha deixat, però al darrere hi havia un gran equip que encara segueix a la junta. Intentem millorar el relleu.

Quins són les prioritats de la nova junta?
Santi: Primer, cuidar la gent, perquè estiguin a gust. Tant els que hi són com els que han d'arribar. De fet, volem augmentar la massa social de la colla. Més enllà d'això, fa anys que parlem amb l'Ajuntament per fer nostra la sala Canigó i adaptar-la a les nostres necessitats. També volem que l'espai d'assaig i el social convergeixin en un sol local.

Què es pot fer per créixer la colla?
Santi: És molt important cuidar la relació amb el poble: amb altres entitats i amb la gent. Als esdeveniments que tinguin lloc al carrer ens hem de fer veure per cridar l'atenció.

Sobre el local, en quin punt es troben els tràmits perquè els Castellers tinguin l'exclusivitat d'ús de la sala Canigó? I a més, tenint en compte els problemes que s'han viscut a la seu social amb inundacions i humitats.
Santi: L'Ajuntament ens ha assegurat que rehabilitarà l'espai social arran d'aquests desperfectes. Sobre la Canigó, en fem un ús compartit amb altres entitats. Volem que sigui totalment nostra, fer-hi obres per adaptar-la a les nostres necessitats i que la gent s'hi senti a gust.

Hi ha algun altre cas de colles de la mida dels Gausacs que no disposin d'un local en exclusiva?
Santi: Que nosaltres sapiguem no. Tota colla de 9 -com nosaltres- i gairebé totes les de 8 tenen local propi.

Des del punt de vista de la tècnica, la temporada passada va ser dura. Com es nota la colla?
Martí: Tot plegat ha d'anar poc a poc, la gent s'ha de tornar a enganxar a venir als assajos i a les actuacions. Està costant, però els darrers anys han estat molt intensos, fent fins i tot castells de 9. Potser ens hem relaxat, però continuem treballant per millorar i cada cop anem a més.

Quin és l'objectiu de la nova temporada?
Martí: El que em faria realment feliç és que ha estat una temporada on la gent s'ha sentit cuidada i ha gaudit, independentment de quins castells hem fet.

Els Gausacs sempre s'han caracteritzat per no arriscar si no tenen clar que ho poden fer. Es manté la filosofia?
Martí: I tant, no té sentit pensar d'una altra manera. Els castells es fan per descarregar-los i no volem arriscar més del necessari. Ara bé, els castells cauen i forma part de l'activitat. Caure fa mal i s'ha de pensar què s'ha fet malament per corregir. Una caiguda és una cosa que no volem que passi, però és una oportunitat per millorar.

L'any passat, amb el 3 de 9, va haver-hi alguna mala experiència. Es descarta aquesta figura?
Martí: Em sap greu contradir el Santi, però ara no som una colla de 9; som una colla de 8 que ha fet algun castell de 9 i que ens agradaria repetir. Ara ens estem esforçant per assolir els bàsics de 8 i lluitarem al màxim per fer castells de gamma alta de 8. Si tot això surt bé, ja mirarem de fer els de 9. Tot comença per fer bé la feina des del principi.

Martí, feia temps que no hi havia un únic cap de colla. Per què t'has atrevit a fer aquest pas en solitari?
Martí: M'he atrevit per inconsciència total! (Riu) Em sorprèn que molta gent em pregunta això. No hi vaig pensar gaire. De fet, no descartava compartir la tasca amb algú altra, però quan estava organitzant la nova tècnica això no era una condició sine qua non. Dins la tècnica em sento molt ben acompanyat.

Com d'important és la connexió entre el president i el cap de colla?
Santi: És vital. El Martí i jo tenim bona relació i ens entenem molt bé. Intentem focalitzar objectius en una sola direcció.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.