El Banc del Temps entrarà en funcionament a Sant Cugat a mitjans de desembre

L'objectiu és intercanviar temps i habilitats de forma gratuïta entre els ciutadans

Societat

Publicat el 30/nov/04 per Ester Castanyer

Els santcugatencs podran disposar, des de mitjans de desembre, d'un Banc de Temps. Es tracta d'una iniciativa innovadora que promou l'intercanvi gratuït de serveis entre els ciutadans del municipi que vulguin intercanviar estones del seu temps lliure per fer algunes activitats pròpies de la vida quotidiana. Per participar en aquesta proposta, cal inscriure's en a la secretaria del Banc de Temps, ubicada a la Casa de Cultura.

La idea del Banc de Temps va néixer ja fa uns mesos amb la voluntat de fomentar l'intercanvi de serveis entre els ciutadans. D'aquesta manera, s'ofereix la possibilitat de guanyar o oferir temps lliure per dedicar-lo a activitats diverses. Ho explica la regidora d'Acció Cívica i Igualtat, Marta Subirà.

Marta Subirà

Consisteix en un espai on els ciutadans i ciutadanes poden oferir i demandar serveis. Han de ser coses puntuals i senzilles, que permetin guanyar temps.


Les persones interessades en apuntar-se a aquesta iniciativa, podran fer-ho a partir del 17 de desembre a la secretaria del Banc del Temps que hi haurà a la Casa de Cultura.

L'únic requisit és disposar de temps, sempre per fraccions mínimes d'una hora, i voler-lo intercanviar amb altres persones. Tot i que els responsables de la iniciativa proposen algunes tasques com per exemple acompanyar o tenir cura de nens o gent gran, ajudar a fer els deures o anar a comprar, aquest banc no estableix cap limitació pel que fa a les tasques proposades per fer intercanvis. Això sí, han de ser coses puntuals i gratuïtes. Escoltem Marta Subirà.

Marta Subirà

Es fa una petita entrevista per conèixer les habilitats de la persona i obrir una fitxa sobre els serveis que pot demanar i oferir. La persona rep un talonari i pot començar a gastar hores.


Subirà ha afegit que, a diferència del que pugui semblar, en els països on funciona aquesta iniciativa la gent tendeix més a oferir els seus serveis i el seu temps que no pas a demanar-lo.

Aquesta proposta, engegada per l'Ajuntament amb la col·laboració del Club Muntanyenc, l'Ateneu i l'associació Salut i Família, també vol contribuir a difondre valors relacionats amb el civisme, la participació ciutadana o la cohesió social, i contribueix també a crear nous vincles d'amistat i cooperació entre les persones.

De moment, i amb la voluntat de donar a conèixer aquest Banc de Temps perquè poc a poc vagi arrelant entre els ciutadans, l'Ajuntament l'ha donat a conèixer a les associacions i entitats de la ciutat, per tal que n'informin els seus socis. Recordem que aquest nou servei no s'inaugurarà fins el proper dia 17 de desembre.