20 anys de treball contra l'estigma de les malalties mentals

El Servei de Rehabilitació Comunitària del Consorci Sanitari de Terrassa ha celebrat a Sant Cugat el seu 20è aniversari


  • Comparteix:

Dues dècades de treball contra l'estigma de les malalties mentals i per a la reinserció comunitària de les persones que en pateixen. El Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) que gestiona el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) compleix 20 anys i ho ha celebrat aquest dijous a l'Ateneu, a una sala d'actes que s'ha quedat petita.

El servei està orientat a la reinserció comunitària de persones que pateixen una malaltia mental i atén usuaris de Rubí, Castellbisbal i Sant Cugat. Físicament, però, està situat a Rubí i, de fet, una de les usuàries, Celia Ribeiro, ha reclamat un centre per a Sant Cugat. Ribeiro és una de les protagonistes d'un vídeo que el servei ha estrenat aquest dijous i en què alguns usuaris expliquen la seva experiència amb una malaltia mental i com els ha ajudat el centre.

Un vídeo que vol servir per lluitar contra l'estigma que encara tenen les malalties mentals, tal com ha assegurat el director de l'Àmbit d'Atenció a la Salut Mental del CST, el doctor Vicenç Vallès. La col·laboració i la coordinació entre tots els agents implicats és la clau. És el que ha destacat la coordinadora del SRC de Rubí, Castellbisbal i Sant Cugat, Liana Vehil, qui també ha posat sobre la taula la importància de l'atenció als joves i treballar en la prevenció, a més de l'empoderament de les persones. La intenció és acompanyar-los fins que siguin cada vegada més autònoms i puguin prescindir del servei en un futur.

A banda del vídeo, l'acte també ha comptat amb una taula rodona amb participació del públic per debatre la situació de les persones amb malalties mentals i la de les seves famílies i una exposició fotogràfica que es pot visitar a l'Ateneu.

L'any passat el servei va atendre 134 persones, una trentena de les quals, de Sant Cugat.






Liana Vehil

A part dels tractaments psiquiàtrics i farmacològics, aquest tractament permet reconstruir una vida, el seu dia a dia, les relacions, els plans. El trastorn mental trunca vides.

Vicenç Vallès

És una feina que hem fet durant molts anys i ha estat molt reconeguda per uns indicadors de qualitat excel·lents i també per l'agraïment d'usuàries i les seves famílies. I avui també hem pogut presentar un vídeo que hem treballat en primera persona que ens ajudarà molt a trencar l'estigma.

Celia Ribeiro

La informació ho és tot. Sempre estigmatitzem, però amb més informació és més difícil. El que he fet, parlar en primera persona, encoratja la gent que pot tenir una malaltia i no sap que la té.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.