Detectat un brot de legionel·losi a Sant Cugat


  • Comparteix:

'Legionella pneumonia' / Foto: Pulmonary Pathology is licensed under CC BY-SA 2.0

'Legionella pneumonia' / Foto: Pulmonary Pathology is licensed under CC BY-SA 2.0

Un brot de legionel·losi afecta quatre persones a Sant Cugat. Segons han confirmat a Cugat Mèdia fonts municipals, la conselleria de Salut ha activitat els protocols establerts per aquest tipus de malaltia causada pel bacteri legionel·la. Això consisteix en tasques d'inspecció i control, a les quals l'Ajuntament dóna suport. De moment, no ha transcendit l'estat de les persones afectades ni l'origen del brot. Cugat Mèdia també s'ha posat en contacte amb la conselleria.

Què és la legionel·losi?
La legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. Té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que és lleu i presenta símptomes semblants als de la grip, com ara dolor muscular, tos, mal de cap i nàusees, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, caracteritzada per pneumònia i febre alta que pot arribar a provocar la mort. Des de l'any 1989 la legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada a Catalunya, segons informa el web de la conselleria de Salut

Transmissió
La legionel·losi es trasmet a través de l'aire, en respirar vapor d'aigua o aerosols que contenen el bacteri. Un exemple serien les gotetes d'aigua escampades des d'una banyera d'hidromassatge que no ha estat correctament netejada i desinfectada. En cap cas es contagia de persona a persona.

El bacteri viu en aigües superficials com llacs, rius o estanys. D'allà es propaga a les ciutats, a través de la xarxa de distribució d'aigua, i colonitza els sistemes d'aigua sanitària freda o calenta o d'altres que necessiten aigua per al seu funcionament i poden generar aerosols.

Símptomes
La legionel·losi acostuma a afectar adults i gent gran. El risc de contraure-la depèn de la intensitat de l'exposició i de l'estat de salut de la persona. Fumar, patir una malaltia pulmonar crònica i tenir més de cinquanta anys o un sistema immunològic feble a causa de malalties com el càncer, la diabetis o la insuficiència renal són alguns dels factors que multipliquen les possibilitats de desenvolupar la malaltia.

El període d'incubació (interval des de la infecció fins a l'aparició dels símptomes) pot oscil·lar entre dos i deu dies, tot i que acostuma a ser de cinc a sis dies.

Els símptomes de la malaltia del Legionari són similars als d'altres tipus de pneumònia. Els més freqüents són: dolor toràcic, tos seca, febre, malestar general, mal de cap, calfreds, diarrea i nàusees.

La febre de Pontiac es manifesta amb febre, mal de cap, dolors musculars i cansament. Alguns pacients també presenten dolor toràcic, diarrea i vòmits.

Tractament
La malaltia es tracta amb antibiòtics. També és possible que calgui administrar oxigen o donar líquids. La febre de Pontiac, en canvi, desapareix sense tractament específic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.