La vigilància, clau perquè Collserola no pateixi un gran incendi forestal

Malgrat això, des del parc alerten que cal netejar el sotabosc que ha acumulat molt combustible potencial


Temes relacionats

Tomàs Margalef: 'Seria difícil un incendi de milers d'hectàrees a Collserola' (11/jul/19)

La col·laboració ciutadana, clau en la prevenció d'incendis forestals (11/jun/19)


  • Comparteix:

La previsió d'incendis a Collserola aquest estiu és bona, però no es pot abaixar la guàrdia. Les pluges d'aquest juliol han facilitat la tasca dels encarregats de la prevenció per evitar grans focs a la zona, tot i que des del Parc Natural de Collserola alerten que el sotabosc està acumulant 'molt combustible' i que mai es pot descartar el risc d'incendi. La vigilància, amb les 13 torres de què disposa el parc, la clau per tenir una resposta ràpida a qualsevol columna de fum.

De fet, el cap de Prevenció d'Incendis del parc, Joan Capdevila, assegura que la informació arriba als bombers de manera pràcticament immediata, que poden arribar en menys de 15 minuts a qualsevol punt del bosc. L'objectiu és mantenir les infraestructures en bon estat durant l'any, amb una xarxa de camins transitables per facilitar els accessos als bombers de manera ràpida per no deixar que el foc es propagui. Capdevila explica que el bosc 'va creixent' i acumula combustible, tot i que la campanya de vigilància de l'estiu fa 'poc probable' que hi hagi un gran incendi a la zona.

Tot i això, de cara al futur el canvi climàtic complicarà la situació, ja que el bosc s'ha d'adaptar a l'estrès hídric que comporten menys pluges i poc repartides.

El factor humà continua sent el principal responsable dels incendis forestals. Els punts de més risc, les urbanitzacions, ja que és un dels parcs naturals de Catalunya on hi viu més gent. En aquest sentit, Capdevila assegura que un dels factors de més risc és la gent sense sostre que viu a la zona forestal. Des del parc demanen màxima precaució amb qualsevol activitat que pugui provocar la mínima espurna.



Joan Capdevila

És un bosc que va creixent, no crema gairebé mai. De foc gran, des de 1994 no en tenim cap. Anem acumulant combustible i la opció de tenir un gran incendi sempre hi és. Nosaltres ens centrem en la vigilància i en la detecció ràpida dels focs.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.