L'última ferralleria de Sant Cugat tancarà abans d'acabar l'any

L'Ajuntament no els renova la llicència per superar els decibels permesos, segons els propietaris


  • Comparteix:

Jordi Muñoz ha continuat el negoci familiar / Foto: Cugat Mèdia

Jordi Muñoz ha continuat el negoci familiar / Foto: Cugat Mèdia

La ferralleria Recuperacions Jordi Muñoz, ubicada al costat de l'Escola Oficial d'Idiomes, tancarà abans d'acabar l'any. Després de 50 anys d'activitat i de ser l'última que queda a la ciutat, l'Ajuntament no els renova la llicència per superar els decibels permesos. Fa uns mesos un veí els va denunciar per contaminació acústica després de dur el cas al ple municipal i un estudi sonomètric del consistori ha determinat que el negoci no compleix amb els llindars establerts. En els propers dies, diuen, l'Ajuntament els ha de comunicar el tancament per carta. Un cop tinguin la notificació, disposaran d'un mes per vendre a porta oberta, i després de sis mesos més per buidar el magatzem.

'Fins ara, l'Ajuntament sempre ens havia renovat la llicència, però la denúncia ho ha complicat tot', explica Muñoz, que diu que la superació acústica ha estat 'mínima'. Segons apunta, el negoci tenia tots els requisits que li demanàven per renovar els permisos com la gestió d'aigües residuals i un pla ambiental. A més, explica, mai havien tingut cap denúncia per soroll. 'Treballem de nou del matí a set de la tarda, i només fem una mica de soroll quan vénen els camions a recollir la ferralla o quan faig servir el toro mecànic', diu.

Segons l'Ajuntament, l'estudi sonomètric ha determinat que en les operacions de càrrega i descàrrega es registren 75dB, quan el límit ambiental permés a la zona és de 60dB en horari diürn -fins a les set de la tarda. A més, segons l'estudi, aquests llindars se soprepassen en varies ocasions durant el dia, amb un registre constant de 62dB.

Muñoz diu que entén la decisió. 'Sabia que algun dia passaria'. Quan fa mig segle el seu pare, Genís Muñoz, va establir el negoci els terrenys de la ferralleria eren enmig de camps i estaven qualificats com a zona industrial. Però, a mesura que el barri es va urbanitzar, la parcel·la va ser requalificada com a zona d'equipaments. Unes circumstàncies que sabia que de mica en mica també complicarien la viabilitat del negoci, malgrat tenir els permisos. També reconeix que en els darrers anys les ferralleries que perduren en el nucli urbà són una minoria.

El negoci es troba a la cantonada entre el carrer Joan XXIII i l'avinguda de Ragull / Foto: Cugat Mèdia
AMPLIA'L El negoci es troba a la cantonada entre el carrer Joan XXIII i l'avinguda de Ragull / Foto: Cugat Mèdia


El rol de les ferralleries
'Les ferralleries són l'inici de les deixalleries', reivindica Muñoz. El propietari, que continua el negoci familiar amb la seva germana, recorda que aquest tipus d'establiments van impulsar la reutilització de materials abans que s'iniciessin les polítiques de reciclatge actuals. A banda de ferralla, reutilitza materials com el coure, que després ven a fàbriques de foneria. 'És una llàstima que es perdi', lamenta.

Però, Muñoz no perd l'esperança. Diu que la seva germana i ell es reinventaran. Tenen la intenció d'establir un nou negoci en els mateixos terrenys, però d'una altra tipologia i adaptat a l'entorn. 'Reinventar-se o morir', conclou Muñoz.

Muñoz treballa tant la ferralla com el coure / Foto: Cugat Mèdia
AMPLIA'L Muñoz treballa tant la ferralla com el coure/ Foto: Cugat Mèdia





Jordi Muñoz

L'Ajuntament va fer cas de la denúncia i va fer una sonometria. El resultat va dir que superàvem els decibels permesos.

Jordi Muñoz

Tot i tenir el material ben classificat, entenc que no és una vista agradable.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.