Una estudiant de periodisme santcugatenca participa en la refundació del Diari de Barcelona

La Universitat Pompeu Fabra recupera els drets de la capçalera per un projecte innovador


  • Comparteix:

Jordi Balló, degà de la facultat de comunicació,  Irene Riart, estudiant de periodisme santcugatenca i Roger Cassany, professor de periodisme i coordinador del projecte / Foto: Cugat Mèdia

Jordi Balló, degà de la facultat de comunicació, Irene Riart, estudiant de periodisme santcugatenca i Roger Cassany, professor de periodisme i coordinador del projecte / Foto: Cugat Mèdia

La Universitat Pompeu Fabra recuperarà la capçalera del Diari de Barcelona per crear un nou mitjà de comunicació digital elaborat pels estudiants de Periodisme. Es recupera, així, un diari històric nascut el 1792 i que va desaparèixer el 2009, en aquell moment sota el paraigua de Betevé. Ara, els periodistes més joves de la facultat de comunicació el faran renéixer. Una de les alumnes de periodisme que s'encarregarà de fixar les línies conceptuals del nou mitjà és la santcugatenca Irene Riart que, acompanyada del degà de la facultat de comunicació, Jordi Balló, i el professor i coordinador, Roger Cassany, ha explicat al magazín 'Sant Cugat a fons' els detalls d'aquest projecte engrescador.

ESCOLTA-HO

Ja fa uns 10 anys que aquest projecte es va posar sobre la taula conjuntament amb l'assignatura de tercer grau 'Taller Integrat', una simulació d'una redacció real on la feina feta es veu reflectida en altres mitjans de comunicació. L'assignatura va tirar endavant i avui en dia encara existeix, però la demanda d'obtenir els drets de la històrica capçalera es van esfumar per motius polítics. La idea del nou projecte és senzilla. 'Es tracta de donar veu periodística a una nova generació', com ha explicat el degà de la facultat de comunicació Jordi Balló. La proposta de transformar el Diari de Barcelona en una plataforma per innovar amb nous formats periodístics i plasmar els continguts creats va agradar, aquesta vegada sí, a l'Ajuntament de Barcelona, que ha fet una cessió a la universitat per quatre anys i prorrogable fins a 16 amb la condició que només pot ser un espai experimental i generacional.

La conceptualització del nou mitjà de comunicació anirà a càrrec de 14 estudiants, entre ells la santcugatenca Irene Riart. 'La nostra feina és aportar idees i dissenyar. A partir d'aquí, es desenvoluparà el que serà la creació d'un mitjà', ha explicat Riart al magazín. Aquesta tasca s'emmarca dins del Treball Final de Grau, que hauran de presentar la primavera del 2020. L'estudiant ha explicat que, per ella, el més il·lusionant de reformar un diari com aquest, i amb el suport de la universitat, és poder treballar amb nous formats, com reportatges interactius.

Un aire innovador ple de talent
El nou Diari de Barcelona comença de zero i no té límits. 'L'engrescador de tota aquesta història és que realment podem fer el que els estudiants vulguin fer, que puguin imaginar-se qualsevol format que potser no té ni nom i tindran tota una infraestructura universitària per poder-ho provar amb el públic', ha afirmat el professor i coordinador del projecte Roger Cassany. El docent ha reforçat la idea que aquest mitjà estarà fet per alumnes però no es dirigirà als alumnes sinó al públic general, oferint 'una alternativa informativa i marcant diferències en el producte periodístic'. El mitjà també es concep des del principi amb una mirada transversal per tal que estudiants de Comunicació Audiovisual, Publicitat i Relacions Públiques i Humanitats també puguin col·laborar.








Jordi Balló

Es tracta de donar veu periodística a una nova generació i confiar que tindrà personalitat, ens semblava que la capçalera quedava en bones mans per l'aspecte d'innovació i durabilitat

Irene Riart

Jo com estudiant espero poder experimentar amb nous formats que en els llocs on anem a fer pràctiques no tenim oportunitat

Roger Cassany

L'engrescador d'aquesta història és que realment podem fer el que els estudiants vulguin fer, tindrem tota una universitat al darrere per poder-ho provar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.