Productes 'made in Collserola'

Una desena de productors estan adherits a la Marca de Garantia: Producte de Collserola


Temes relacionats

El passat vinícola de Sant Cugat pren protagonisme amb un itinerari per diferents espais de la ciutat (19/mai/18)

L'Ecollita, l'espai on trobaràs productes frescos, ecològics i de proximitat al centre de Sant Cugat (16/abr/18)


  • Comparteix:

El vi de Can Calopa és un producte Marca de Garantia: Parc de Collserola / Foto: Can Calopa

El vi de Can Calopa és un producte Marca de Garantia: Parc de Collserola / Foto: Can Calopa

Tomàquets, mel o cabrit. Aquests són només alguns dels productes que es produeixen sota la Marca de garantia: Producte de Collserola. Un total de deu productors de Sant Cugat, Montcada i Reixac, El Papiol, Barcelona, Molins de Rei i Sant Just Desvern, formen part d'aquest distintiu que va impulsar l'Ajuntament, juntament amb el Parc de Collserola, ara fa 12 anys. El tomàquet Mandó, conreat per sis productors repartits per Sant Cugat, El Papiol, Barcelona i Molins de Rei, seguit del vi, el xai i el cabrit, la mel de La Rural de Collserola, a Can Llobet, i les mandarines de la Masia de Can Carlets, formen part del catàleg de la Marca de garantia: Producte de Collserola.

Però, per què no es parla d'una Denominació d'Origen o d'un Indicatiu Geogràfic? La Marca de Garantia, atorgat pel Departament d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, era el segell que més s'ajustava a les característiques de les produccions al parc, 'varietat de productes, de produccions petites però elaborats en un territori delimitat', ha explicat el cap del servei de Medi Natural i Territori del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC), Joan Vilamú. El responsable admet, però, que cal un 'impuls' per donar-lo a conèixer.

'La marca ha aconseguit consolidar un sentiment de pertinença entre els productors', afirma la directora de Can Calopa de Dalt, Dolors Llonch, una masia ubicada a la part barcelonina del parc i on s'hi ha instal·lat la cooperativa l'Olivera, productors de vi. 'Amb aquest certificat donem a conèixer que a Collserola hi ha vinya', assevera la responsable. No és l'única, però, que es dedica a la vinya. Als terrenys de Can Monmany, gestionats per la cooperativa l'Ortiga, s'hi produeix vi de la varietat Merlot per a l'autoconsum, així com tomàquet Mandó, un dels productes més cultivat al parc.

Raïm de Can Calopa de Dalt/ Foto: Cedida
AMPLIA'L Raïm de Can Calopa de Dalt/ Foto: Cedida


El tomàquet Mandó, l'estrella de Collserola
El tomàquet Mandó, tal com recull el CPNSC, és una varietat que s'ha conservat des de generacions a la masia de Can Mandó, a la vessant solana del fondal de la Budellera. L'any 2011, els propietaris d'aquest mas van fer arribar al Parc de Collserola algunes llavors per poder recuperar aquesta varietat de tomàquet. L'Ajuntament ha organitzat tasts per donar a conèixer i recollir les valoracions dels consumidors.

Tomàquet Mandó/ Foto: Ajuntament de Sant Cugat
AMPLIA'L Tomàquet Mandó/ Foto: Ajuntament Sant Cugat


Però a la serra de Collserola també hi ha espai per la ramaderia. El CPNSC va començar la reintroducció controlada de ramats d'ovelles i cabres l'any 1995 i ara són tres els productors al parc: Ramaders de la Vall de Sant Just, a Sant Just Desvern; Ca n'Oller, a Montcada i Reixac i Can Puig, al Papiol. La masia de Can Carlets, situada al camí de Sant Cebrià, a Barcelona, és l'única productora de mandarines de Collserola, mentre que La Rural de Collserola, a Can Llobet (La Floresta) és l'única productora de mel, tot i que a causa de la vespa asiàtica, enguany, l'explotació ha donat 'molt pocs resultats', han explicat els seus responsables a Cugat Mèdia.




Joan Vilamú

La iniciativa va començar fa anys amb l'objectiu de donar un valor afegit als pocs productes i quantitats que es fan al Parc. D'aquesta manera donem una mica més de visibilitat als productors i els ajudem en la seva comercialització.

Dolors Llonch

Aquesta marca ha consolidat el vi, i la xarxa de productors de Collserola. Ens ha ajudat a reforçar el sentiment de pertinença al Parc de Collserola.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.