Endesa podria tallar el subministrament a 158 famílies de Sant Cugat en situació vulnerable

L'alcaldessa assegura que no acceptarà 'cap xantatge' per part de l'elèctrica i exigeix un conveni que garanteixi els drets bàsics


  • Comparteix:

Endesa amenaça amb tallar la llum i el gas a 153 famílies de Sant Cugat / Foto: ACN

Endesa amenaça amb tallar la llum i el gas a 153 famílies de Sant Cugat / Foto: ACN

Endesa ha enviat una carta a l'Ajuntament on avisa d'un deute d'uns 113.000 euros en factures de llum i gas que afecta 158 famílies en situació de vulnerabilitat de Sant Cugat. Segons la corporació municipal, la companyia elèctrica adverteix de 'possibles talls de subministrament a partir de l'1 d'octubre' si el consistori no es fa càrrec d'aquest deute. L'Ajuntament, però, ja ha avançat que no farà front a cap pagament fins que les empreses energètiques signin un conveni que garanteixi els drets bàsics dels afectats, tal com s'ha proposat també des de la Generalitat.

L'equip de govern recorda que s'ha de donar compliment a la Llei 24/2015 segons la qual es prohibeix els talls de subministrament a persones vulnerables. Aquesta norma, que es va aprovar al Parlament arran d'una iniciativa legislativa popular, té un grau superior al bo social (un reial decret llei) de l'Estat.

La prioritat de l'Ajuntament: 'atendre i protegir' les famílies
Arran d'aquesta advertència d'Endesa, l'alcaldessa, Mireia Ingla, subratlla que 'no acceptarà cap xantatge ni l'amenaça de privar un dret bàsic a les famílies que ho estan passant més malament econòmicament'. L'alcaldessa ha posat l'accent que l'equip de govern, 'entre les grans corporacions i les famílies, sempre triarà les famílies'.

Per a la republicana és clau que els ajuntaments afectats per aquesta situació s'organitzin perquè 'cap família quedi a les fosques, cap infant sense escalf i cap llar sense els subministraments bàsics garantits'. Ingla insta la Generalitat a assumir el lideratge jurídic i polític de la defensa dels drets energètics de la ciutadania més vulnerable i a fer complir la llei.

Acció conjunta
El Govern, les diputacions i els municipis, així com les entitats del tercer sector que treballen amb pobresa energètica, ja s'han conjurat aquest dilluns per treballar una resposta 'conjunta i coordinada' que forci les elèctriques a signar convenis per solucionar els impagaments. En una roda de premsa després de la reunió, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha explicat que el primer pas serà enviar una carta a Endesa i als ajuntaments per recordar que el 'terreny de joc' és la llei 24/2015.

Precisament ha estat el conseller El Homrani qui ha obert la porta a les elèctriques perquè se signi un conveni amb l'administració per regular el pagament del deute de les famílies vulnerables.

Endesa té detectades prop de 25.000 persones vulnerables a Catalunya mitjançant els serveis socials, els quals el 30 de juny de 2019 sumaven un deute de més de 21 milions d'euros, segons fonts de la companyia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.