Joan B. Culla creu que la mort d'Arafat obre noves perspectives de pau a Israel


  • Comparteix:

L'historiador ha protagonitzat un sopar-conferència organitzat pel Grup Hayek

L'historiador ha protagonitzat un sopar-conferència organitzat pel Grup Hayek

La mort d'Arafat aplana el camí cap a la resolució del conflicte arabo-israelià, ja que permet que els diferents actors que hi intervenen tornin a estar predisposats a dialogar. Aquesta és una de les tesis de l'historiador i professor de la UAB Joan B. Culla, que ha protagonitzat un debat organitzat pel Grup Hayek a Sant Cugat al voltant de l'últim llibre de Culla.

Una quarantena de persones han participat al sopar-col·loqui que ha organitzat aquest dijous a la nit el Grup Hayek al restaurant La Masia de Sant Cugat. El protagonista ha estat el professor d'història Joan B. Culla, autor del llibre 'Israel, entre el somni i la tragèdia. Del sionisme al conflicte de Palestina', editat per La Campana.

Culla considera que la mort del líder palestí, Yasir Arafat, podria obrir una escletxa d'esperança en el procés de pau entre Israel i Palestina.

Joan B. Culla

La desaparició d'Arafat modifica el problema, saxeja tot el procés i sembla que els diferents actors estaran ara millor predisposats per seure en una taula i parlar seriosament.


Joan B. Culla insisteix en que cal ser prudents i no caure en l'optimisme fàcil, però afegeix que en els últims temps hi ha alguns indicis que permeten pensar que la resolució del conflicte arabo-israelià està més a prop. Alguns d'aquests senyals són l'expulsió de l'extrema dreta del govern israelià i la configuració d'una possible coalició del Likud i el partit laborista a Israel, o els preparatius de les eleccions palestines, previstes per aquest hivern.

D'altra banda, Culla assegura que la relació preferent entre Estats Units i Israel està garantida, però afegeix que Europa hauria d'equilibrar la seva postura, i deixar de mostrar-se obertament a favor de la postura palestina, si vol intervenir de manera significativa en el procés de pau.

Joan B. Culla

Per recuperar protagonisme, Europa ha de corregir la seva imatge antiisraeliana. Si vols ser àrbitre entre les dues parts, ha de semblar que ets més o menys imparcial.


La conferència de Joan B. Culla se suma als actes que ha promogut en els últims mesos el Grup Hayek a Sant Cugat, i que han comptat, entre d'altres, amb la presència de personalitats com l'escriptor Baltasar Porcel i l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol. Actualment, aquest grup de discussió de caràcter liberal compta amb una trentena de socis a la nostra ciutat.

El proper acte del Grup Hayek a Sant Cugat serà la presentació de la traducció del llibre 'La fatal arrogància', del pensador austríac Friedrich Hayek.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.