L'Hospital General, líder en assajos clínics amb malalts d'Alzheimer

Des del centre fan èmfasi en la importància d'una detecció precoç de la malaltia


  • Comparteix:

Exterior de l'Hospital Universitari General de Catalunya / Foto: Idcsalut Hospital General de Catalunya

Exterior de l'Hospital Universitari General de Catalunya / Foto: Idcsalut Hospital General de Catalunya

L'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC) es consolida com el primer centre en reclutament de pacients d'Alzheimer que participen en assajos clínics amb fàrmacs a l'Estat espanyol, amb més del 73%. Des del centre hospitalari remarquen, en el Dia Mundial de l'Alzheimer, que es commemora aquest dissabte, la importància de destinar recursos a la investigació i a la detecció precoç de la malaltia per arribar a curar-la i, mentrestant, corregir-ne els símptomes.

Ho ha explicat a Cugat Mèdia el director de l'equip d'investigació d'aquesta malaltia a l'HUGC, el neuròleg Ernest Balaguer, que també ha destacat la practicitat dels assajos clínics que fan al centre, amb fàrmacs i amb pacients en diverses fases de la malaltia. Segons el doctor Balaguer, 'estem en un procés de canvi' pel que fa a la investigació de l'Alzheimer amb diverses línies de tractament que han fet que s'avanci molt en els darrers anys per trobar-hi una solució. Balaguer agraeix als pacients que es presten a aquests assajos i a les seves famílies per la disposició i anima a destinar més recursos en aquest àmbit.

La detecció precoç
La detecció precoç és clau, segons el doctor Balaguer, per poder tractar la malaltia de manera efectiva. De fet, ha explicat que la negació d'alguns dels pacients en el moment del primer diagnòstic fa que siguin 'més reticents' a participar en assajos clínics com els que es fan al centre. En aquest sentit, la detecció precoç hauria de ser el principal focus on destinar recursos per a la investigació.

Un estil de vida saludable
També existeixen estudis que afirmen que un estil de vida 'saludable' ajuda a prevenir l'Alzheimer. El tabac, l'acohol, una dieta no equilibrada, la diabetes, patologies vasculars i la poca activitat física i mental, entre d'altres, afecten negativament en el desenvolupament d'aquesta malaltia.




Ernest Balaguer

Nosaltres provem nous medicaments que puguin anar bé per a aquesta malaltia, i això té una traducció pràctica evident. Com i quan acabarem no ho sé, però ara estem en un procés de canvi amb esperança. Venim del no-res, fa 15 anys van sortir els primer medicaments per a l'Alzheimer amb eficàcia molt limitada.

Ernest Balaguer

Sempre criticaran per què vols detectar una malaltia que no té cura, però és un peix que es mossega la cua: si no destines recursos per a una detecció precoç, no podràs tenir candidats per a arribar a tenir medicaments curatius.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.