Qualsevol conducta contra la llibertat sexual és denunciable

Els Mossos recomanen sempre denunciar


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: Ajuntament

Imatge d'arxiu / Foto: Ajuntament

Tocar el cul, fer seguiments obscens o fer fotos de parts íntimes, entre d'altres, són conductes denunciables. La Llei de Seguretat Ciutadana les considera ja infraccions administratives i comporten sancions. Per això, des de Mossos d'Esquadra s'aconsella denunciar sempre. Ara, a més, amb el nou protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci es podrà presentar la denúncia als mateixos vigilants d'aquests espais.

Aquest protocol és d'aplicació a tot el territori de Catalunya pels Mossos d'Esquadra i per tant aquestes conductes són denunciables i sancionables. A més, de forma progressiva s'anirà implantant pels municipis a través de les policies locals i les diferents entitats privades que gestionen espais d'oci que s'hi vulguin adherir, fet que permetrà també la col·laboració de més agents implicats. Sant Cugat ja ha expressat la seva intenció de sumar-se al protocol amb la signatura d'un conveni que fixarà les condicions, que poden anar des de la formació de personal fins a la disponibilitat d'un espai per atendre les víctimes.

De moment, però, des dels Mossos d'Esquadra recorden que la millor opció davant aquestes situacions és avisar la policia i presentar una denúncia. 'No podem tolerar que com a societat ens conformem amb aquestes situacions masclistes', ha explicat a Cugat Mèdia el cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, Manel Rodríguez.

Les conductes que abans no estaven recollides per la llei i que ara s'han de considerar infracció administrativa són:
  • Exhibicionisme obscè davant de persones adultes.
  • Masturbació en espais públics o oberts davant de persones adultes.
  • Seguiment obscè.
  • Injúria sexual.
  • Fer fotos de parts íntimes.
  • Acorralament amb finalitat sexual.
  • Altres conductes que impliquin una vexació sexual.


  • Les comissaries dels Mossos d'Esquadra compten, a més, amb un grup d'atenció a les víctimes de maltractament i delictes contra la llibertat sexual. En el cas de Sant Cugat, la persona responsable d'aquest servei és una dona agent.






    Manel Rodríguez

    Aquestes infraccions abans no estaven recollides i amb la nova llei podem sancionar aquestes conductes.

    Manel Rodríguez

    Moltes d'aquestes conductes es produeixen en l'entorn de l'oci i és aquí on s'adreça el protocol per poder cursar la denúncia directament.

    Manel Rodríguez

    Sempre denunciar. No podem tolerar que com a societat ens conformen amb aquestes situacions masclistes. Informar a la policia i interposar denúncia sigui quin sigui el tipus de delicte.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.