Fridays for Future Sant Cugat: 'No només ens estan robant la joventut, ens estan robant el nostre futur'

Cugat Mèdia entrevista Àngel Segura, un dels portaveus del grup, amb motiu de la Vaga Mundial pel Clima


Temes relacionats

El compromís amb l'emergència climàtica es posa a prova a Sant Cugat amb la Vaga Mundial pel Clima (27/set/19)

Moviments socials i partits polítics posen a debat les solucions a l'emergència climàtica (27/set/19)


  • Comparteix:

Els joves de Fridays For Future Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Els joves de Fridays For Future Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Les mobilitzacions amb motiu de la Vaga Mundial pel Clima arriben aquest divendres a Sant Cugat amb l'objectiu de posar el focus en la necessitat d'una actuació immediata per fer front a l'emergència climàtica a la qual s'enfronta el planeta. Un dels portaveus locals del moviment Fridays for Future, Àngel Segura, ha assegurat en una entrevista de Cugat Mèdia que 'la classe política no està a l'altura' i que el temps per revertir la situació 's'està acabant'.

ESCOLTA-HO

Amb quines perspectives encareu aquest divendres la Vaga Mundial pel Clima?
L'encarem amb les perspectives molt altes perquè en les últimes setmanes ha augmentat molt el nombre de participants en el nostre moviment. Podem anunciar que ja som més de 120 persones als grups de WhatsApp. Esperem una mobilització bastant important.

Us esperàveu aquest creixement quan el grup va néixer a la ciutat?
Ens costava creure al principi que arribaríem a aquest nombre de persones. Però és cert que estem creixent, sobretot les últimes setmanes.

Com vau viure el darrer discurs de Greta Thumberg a Nova York?
Vam quedar amb els del grup per veure la retransmissió en directe per YouTube i ens va semblar molt interessant el què va dir. Ens va semblar que té tota la raó i li donem tot el nostre suport. Aquest divendres sortirem a cridar perquè les seves exigències arribin a tots els carrers.

Sentiu que els poders i els polítics us estan fallant, que menystenen les vostres demandes?
Creiem que passa perquè estan veient reflectida la seva ineptitud al poder. Nosaltres reclamem que actuïn perquè és cert que ens estan fallant. La classe política no està a l'altura ara mateix i exigim que ho estiguin o donin pas a altres persones que puguin afrontar aquesta situació.

Creus que això pot passar?
Nosaltres creiem que és possible que hi hagi alguns canvis, però esperem que facin cas a les nostres exigències i no faci falta fer recanvis, ja que això comportaria perdre un temps que no tenim perquè s'està acabant. Se'ns acaben les excuses i hem d'actuar ja.

Deia Thumberg al discurs que la classe política està fent que es perdi la seva pròpia joventut. Vosaltres també ho sentiu així?
No només ens estan robant la joventut, sinó que ens estan robant el nostre futur. Un futur que nosaltres hauríem de tenir l'oportunitat de viure bé. Sortim als carrers per reclamar que nosaltres volem un futur millor, on no hàgim de viure en unes condicions pèssimes.

La cimera de l'ONU ha servit per arrencar compromisos contra la reducció de CO2 tant a estats com a empreses. Rússia s'ha compromès a executar als acords de París, però els Estats Units, la Xina i l'Índia, no. Com ho valoreu?
Ens sembla una completa vergonya. Alguns governs se'n riuen, de nosaltres, i els que ens donen la raó com Rússia, no ens els creiem. Exigim que facin molt més perquè, inclús complint els acords de París, es necessita anar molt més enllà. Nosaltres ho valorem negativament i esperem que canviïn d'opinió.

Els Estats Units i la Xina són dues superpotències mundials que no s'estan mostrant massa proactives als canvis.
És molt més que preocupant. Ens sembla una barbaritat que estigui passant això. No esperem que canviïn, exigim que canviïn. Pressionarem fins on faci falta i ho farem dia rere dia perquè han de canviar d'opinió. És el nostre futur, no el seu. Ells continuaran així i després moriran. Nosaltres hem de viure aquest futur que ens han de deixar. Si no actuen, ens quedarem sense futur.

L'emergència climàtica és un problema global, però que es pot tractar des de l'àmbit local. Què es pot fer des de Sant Cugat?
Estem elaborant un pla d'estratègia local, un pla on farem una sèrie d'exigències tant al govern municipal com als governs dels voltants. Alguna d'elles és reduir dràsticament les emissions de CO2 a les nostres ciutats i establir una zona de baixes emissions com per exemple s'ha fet a Barcelona o a Madrid Central. Proposem moltes més accions que en les pròximes setmanes donarem a conèixer.

El nou mandat a l'Ajuntament arrenca amb una novetat a l'organigrama: la creació d'un Comissionat per l'Emergència Climàtica. Quins deures poseu a aquest nou òrgan?
Esperarem que convoquin la primera reunió de la taula de l'emergència climàtica i un cop estigui feta tindrem una opinió al respecte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.