Synuclean-D, la molècula que podria aturar el Parkinson, busca finançament

Investigadors de la UAB impulsen, a través de la plataforma Precipita, un projecte de micromecenatge


  • Comparteix:

Els investigadors que tiren endavant el projecte / Foto: Projecte Synuclean

Els investigadors que tiren endavant el projecte / Foto: Projecte Synuclean

Un grup d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha identificat una molècula, Synuclean D, que podria aturar el desenvolupament del Parkinson i, en un estadi primerenc, fins i tot revertir-ne els efectes. Després d'una investigació que ha implicat més de 14.000 mostres, de les quals només una vintena s'han mostrat efectives en les primeres proves, els investigadors volen fer un pas endavant per poder acostar el projecte a ser una realitat a través de la plataforma de micromecenatge Precipita, del Ministeri de Ciència. 'El Pou', la secció de ciència i tecnologia que Ràdio Sant Cugat produeix per a la Xarxa, ha entrevistat un dels impulsors, Salvador Ventura.

ESCOLTA-HO

La campanya busca completar el finançament del projecte, que ja ha rebut suport des de l'Estat i des d'Europa, a través de les aportacions particulars. L'objectiu ideal és acostar-se als 25.000 euros, dels quals, quan falten dos mesos per acabar el termini, se n'han aconseguit 9.000. La molècula, una autèntica agulla en un paller de milers d'altres molècules, ha demostrat, com ha explicat Ventura, ser efectiva per evitar el Parkinson, que es produeix quan s'acumulen dipòsits de proteïnes a les neurones, que acaben provocant-los la mort.

Synuclean D aconsegueix aturar aquesta agregació i, en estadis primerencs, fins i tot revertir-la. Això sí, de moment només s'ha pogut provar en un cuc, 'Caenorhabdiis elegans', i ara els investigadors volen fer el següent pas en les proves. En qualsevol cas, estem davant d'una proposta 'prometedora', explica Ventura, que assenyala que ja ha despertat interès entre associacions que treballen per a la investigació sobre la malaltia i al món científic.




Salvador Ventura

Imagineu que teniu un cafè amb sucre i el sucre es dissol molt bé. Però quan en poses molt, s'acumula al fons de la tassa. Això és el que passa a les neurones i és dolent per elles, ho nota i s'acaba morint.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.