Sant Cugat dona espai al dol perinatal per visibilitzar la mort a l'inici de la vida

El cementiri municipal compta amb un espai 'pioner a l'Estat' on les famílies poden recordar els seus nadons perduts

Societat

Publicat el 30/oct/19 per Martí González

El cementiri municipal de Sant Cugat ja disposa d'un espai per al dol perinatal, un recinte d'uns 30 metres quadrats amb un monòlit amb la frase 'a tu i a tots els bebès que ens vau deixar abans d'hora' i que té la possibilitat de deixar-hi estrelles personalitzades amb el nom dels nadons que han mort i, en cas que vulgui la família, les seves cendres. Es tracta d'un espai 'pioner' a l'Estat i el primer d'aquestes característiques al Vallès que té l'objectiu d'homenatjar els fills perduts durant l'embaràs o en els seus primers dies de vida i, d'aquesta manera, 'visibilitzar' una situació 'tabú' amb què es troben una de cada quatre famílies embarassades cada any a Catalunya.

L'espai està gestionat per l'associació Anhel, que es dedica a donar suport a les famílies que han patit una mort perinatal. La seva presidenta, Guida Rubio, ha explicat que és imprescindible 'donar visibilitat' a aquestes pèrdues a les quals la societat dona l'esquena.

La Cristina Búcar i la Mercè Fernàndez, mares que han passat per aquest tràngol, han expressat la seva satisfacció per comptar amb un espai com aquest. Un espai 'necessari' que ha de servir per ajudar a afrontar la pèrdua als qui pateixen la mort a l'inici de la vida.

Per la seva banda, el director general de Cementiris d'Àltima, Joan Ventura, ha destacat que es tracta d'un espai 'pioner' a l'Estat espanyol perquè cada família pot personalitzar la seva dedicatòria. El regidor de Serveis Urbans, José Gallardo, també ha donat les gràcies a Anhel per impulsar la iniciativa i ha posat èmfasi en la importància de 'sensibilitzar' i 'fer pedagogia' per afrontar aquesta situació que la societat 'segueix invisibilitzant'.

Tot plegat per facilitar el procés de dol a les famílies, que en puguin parlar i recordar el seu fill.








DECLARACIONS

Guida Rubio

Com a societat no ens agrada la mort ni el dolor, i quan toca a una cosa tan vulnerable com a un nadó, preferim fer veure que no existeix. Però és necessari, perquè a les famílies els fa mal i si no les acompanyem les fem sentir més soles i aïllades.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Cristina Búcar i Mercè Fernández

Ajudarà a visibilitzar això. Costa molt que la gent comprengui què estàs passant, és un dol molt amagat. / En un moment de tristor, venir aquí i recordar la teva filla ens hagués agradat a totes les famílies.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Joan Ventura

Té la singularitat que és el primer en què les famílies poden personalitzar la pèrdua del seu fill. Hi ha unes estrelles que poden portar el nom gravat i s'hi poden dipositar les cendres.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

José Gallardo

És una cosa que per sort no els passa a gran part de la població, però cal que tinguin aquest reconeixement i que la societat vegi que és una pèrdua com la d'un altre familiar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio