De Guinea Equatorial a Sant Cugat, el documental amb set nominacions als Goya

'L'escriptor d'un país sense llibreries', rodat en part a Sant Cugat, explica la història de Juan Tomás Ávila Laurel


  • Comparteix:

Juan Tomás Ávila Laurel en una imatge del documental

Juan Tomás Ávila Laurel en una imatge del documental

L'escriptor de Guinea Equatorial Juan Tomás Ávila Laurel, refugiat a Sant Cugat des de 2011, presenta per primera vegada un llibre a la ciutat. Serà aquest dimarts a les set de la tarda a la Llibreria Alexandria i porta per títol 'Cuando a Guinea se iba por mar'. També participarà en una conversa a la biblioteca de Volpelleres el pròxim dijous 21 de novembre amb l'escriptora santcugatenca Gemma Freixas. Ávila Laurel protagonitza un documental dirigit per Marc Serena i rodat entre Malabo, capital del país africà, i Sant Cugat, que s'estrena el mes que ve i que ja compta amb set nominacions als premis Goya.

Juan Tomás Ávila Laurel és l'escriptor africà en castellà més prolífic i el més traduït del seu país. El seu llibre de més èxit és 'Arde el monte de noche', del 2009, finalista dels Foreign Fiction Prize de Gran Bretanya el 2015 i que actualment es troba descatalogat. La seva obra no ha estat mai editada en català i els seus llibres costen de trobar, segons explica, en llibreries i biblioteques. Tampoc no es troba disponible a Guinea Equatorial, el vuitè país del món amb menys llibertat d'expressió segons un informe publicat aquest setembre pel Comitè de Protecció dels Periodistes (CPJ).

El 2011 va fugir de Guinea Equatorial després de fer una vaga de fam contra la dictadura del país i va arribar a Sant Cugat, on encara resideix.

'L'escriptor d'un país sense llibreries'
El documental, que es podrà veure als Cinemes Sant Cugat a partir del 13 de desembre, narra la seva història. Es tracta d'una pel·lícula de 80 minuts de durada que combina animació amb imatges del No-Do i imatges reals rodades a Sant Cugat i a Malabo, en una de les primeres ocasions en què un equip independent hi accedeix.

Dirigida per Marc Serena, que també va rodar a Sant Cugat el seu anterior documental 'Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)', la cinta es va estrenar a la Seminci de Valladolid i al Festival Gollut de Ribes de Freser on va rebre el premi a millor llargmetratge i premi del públic. Es podrà veure també al Festival l'Alternativa del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i a la Cineteca de Madrid optant al Premi Rizoma, on les entrades estan esgotades.

El projecte s'ha finançat a través d’una campanya de micromecenatge que va rebre aportacions de 437 mecenes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.