L'Espai de Lleure de l'Ateneu posa en marxa un cicle de lectures sobre salut mental

El servei, un punt de trobada per a persones amb transtorns mentals severs, vol reflexionar al voltant d'aquestes malalties amb tres propostes


  • Comparteix:

L'Espai de Lleure inclou les persones amb transtorn mental sever a l'Ateneu / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

L'Espai de Lleure inclou les persones amb transtorn mental sever a l'Ateneu / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

L'Espai de Lleure de l'Ateneu proposa a partir del 17 desembre un cicle de presentacions de llibres al voltant de la salut mental. Seran tres activitats, nascudes a partir del club de lectura de l'Espai de Lleure, amb la companyia dels autors dels llibres, que tenen l'objectiu de divulgar la discapacitat i la salut mental i lluitar contra l'estigma que pateixen els malalts. És el primer cicle d'aquest tipus que organitza el projecte, nascut l'any 2012 per donar resposta a l'absència de serveis com aquest a la ciutat.

ESCOLTA-HO

El cicle aprofundeix en un dels objectius de l'Espai de Lleure, integrar les persones amb trastorns mentals severs a l'activitat habitual de l'Ateneu. Un fet que, com ha explicat el director de Projectes de l'Ateneu, Toni Ramon, ajuda a trencar aquest estigma injustificat. 'La gent no s'adona que han compartit cursos de la programació regular amb ells', ha assenyalat, i ha afegit que la voluntat és crear un espai 'segur i tranquil' on poder debatre al voltant de la salut mental.

La tria dels llibres del cicle ha anat a càrrec de la coordinadora de l'Espai de Lleure, Carmen Guirao, que ha explicat al 'Sant Cugat a fons' com s'ha treballat el tema amb els usuaris. 'No volíem que es quedés només en una presentació de llibre', ha explicat als micròfons del 91.5 FM. Els usuaris han treballat ja aquests llibres i han afegit una perspectiva que no tenien de la malaltia mental: com es veu des de fora. 'Ells estan molt emocionats pel fet de compartir una estona amb els autors', ha afegit.

Programació del cicle
  • 17 de desembre, 19:00. 'Dormo Molt', de Maria Manonelles Ribes. Editorial Fragile Movement.
    Escrit en una planta de psiquiatria on l'autora estava ingressada. Guirao explica que li sembla una idea 'meravellosa' per poder tractar a l'espai, però també per mostrar-li 'a la resta de la població.

  • 23 de gener, 19:00. 'Estigma', obra col·lectiva. Editorial Fragile Movement amb la col·laboració d'Obertament.
    Són petits relats en primera persona de com s'ha sentit una persona que ha patit una malaltia mental. 'No només parla de l'estigma, sinó també de l'autoestigma, que moltes vegades és pitjor', ha afegit.

  • 18 de febrer, 19:00. 'Mallko Y Papá', de Gusti. Editorial Océano Travesía.
    Una reflexió sobre art i discapacitat. Un pare escriu des de la seva perspectiva com va viure el naixement del seu fill amb discapacitat.





  • Toni Ramon

    El cicle respon a presentar evidentment uns llibres, però també a generar aquest espai, que creiem necessari, de trobada relaxada al voltant de la salut mental.

    Carmen Guirao

    Des de l'Espai de Lleure es va proposar fer un grup de lectura perquè no quedés només en una presentació, sinó que nosaltres també treballéssim aquests llibres. Quines opinions teníem, si compartíem o no la visió dels autors i treballar també veure la malaltia mental des de fora, quan ens l'expliquen.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.