Sant Cugat es declararà en emergència climàtica

La 'Declaració d'Emergència Climàtica' es farà oficial al ple municipal de dilluns vinent


  • Comparteix:

'Sant Cugat no pot ni vol mirar cap a una altra banda'. Són paraules de l'alcaldessa, Mireia Ingla, a la presentació aquest dilluns de la Declaració d'Emergència Climàtica, que es farà oficial la setmana vinent al ple municipal. Amb aquest text, la ciutat reconeix 'l'absoluta necessitat de mantenir l'escalfament global per sota d'1,5 graus centígrads', un repte que haurà de passar, durant la pròxima dècada, per reduir 'de manera dràstica' els nivells d'emissió.

La declaració reconeix 'l'eco-dependència i interdependència de la nostra espècie' i assenyala una situació de 'col·lapse'. El manifest insta a donar una resposta mundial 'ràpida, urgent i des de tots els nivells, des dels internacionals als locals'. Però no només es queda aquí. La comissionada per l'emergència climàtica, la regidora Alba Gordó, insta tota la ciutadania implicar-se amb aquesta causa.

Per fer-ho possible, el consistori es marca l'objectiu de tirar endavant una transició energètica per afavorir els usos i consum d'energies renovables i de proximitat. La mobilitat també és clau en aquesta lluita, amb l'impulsds'un sistema més sostenible, la reforma del Pla de Mobilitat, l'impuls de plans de desplaçaments d'empresa i la introducció de la Zona de Baixes Emissions, que restringirà la circulació dels vehicles més contaminants.

L'alimentació és cabdal per assolir els objectius. Així, l'Ajuntament promourà el consum d'aliments d'origen vegetal, de temporada i proximitat. D'altra banda, també s'impulsarà un consum basat en la reutilització i reparació d'objectes per a la reducció de residus. L'urbanisme també té un pes destacat en el pla d'accions de la declaració, amb la planificació d'infraestructures verdes i sostenibles, amb una gestió adaptable a la situació climàtica i que respecti la biodiversitat.

La meteoròloga de TV3 Gemma Puig ha intervingut a la presentació de la declaració per posar de manifest les dificultats en clau mediambiental que presenta l'emergència climàtica. També ha dit la seva el director de l'Institut Català Internacional per la Pau, el santcugatenc, Kristian Herbolzheimer, que ha apuntat a les complicacions socials i les vulneracions de la pau derivades de la crisi mediambiental.

Els joves de Fridays For Future també han assistit a la trobada. Abans, però, s'han manifestat a les portes del consistori per reclamar l'acció de l'administració per posar remei a la crisi climàtica.




Mireia Ingla

Com a ciutat Sant Cugat no pot mirar cap a una altra banda. Volem ser un referent.

Alba Gordó

És important que el compromís sigui el més transversal possible. És molt important la feina de les entitats.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Es de ser molt cretins...... L’ajuntament incompleix la moció sobre energia renovable i atorga tot el subministrament elèctric a Endesa, emergència climàtica, oi ?....

Pere Ferrer Morello. Enviat el 9/des/19


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.