Dones de Sant Cugat assenyalen els 'espais de la por' amb les marxes exploratòries

El segon itinerari, de sis que se'n faran, ha recorregut els carrers del nucli antic de la ciutat per fer una anàlisi des d'una perspectiva de gènere


  • Comparteix:

Sant Cugat ja es troba immersa en la creació del 'mapa de la por'. En un total de sis marxes exploratòries, grups reduïts de dones recorren aquest desembre els barris de la ciutat per identificar i analitzar punts del municipi que consideren insegurs i quins elements, físics o socials, condicionen la seva percepció de seguretat. Una iniciativa de l'Ajuntament amb la col·laboració del Col·lectiu Punt 6 que té l'objectiu de prevenir qualsevol forma de violència masclista als carrers del municipi des d'una perspectiva de gènere.

Aquest dilluns ha tingut lloc la segona marxa exploratòria pel Centre-Nucli Antic del municipi i en el qual hi ha participat una desena de dones veïnes. La primera es va dur a terme per la zona del barri del Monestir-Sant Francesc.

Marta Fonseca, arquitecta del Col·lectiu Punt 6, ha dirigit aquesta segona marxa. Fonseca ha remarcat que el 'més importants' d'aquesta iniciativa és que 'recull la percepció' de dones santcugatenques i que, a través de la seva participació, es poden detectar les zones que els hi provoca por o inseguretat.

La segona marxa exploratòria ha començat a la plaça de Lluís Millet, i ha recorregut el carrer de l'Andana, l'avinguda de l'Enllaç i la plaça de Sant Antoni, entre altres punts. Les dones participants han remarcat manques d'il·luminació i senyalització en diverses zones del barri així com la sensació de soledat.

Una desena de dones participa a la segona marxa exploratòria / Foto: Cugat Mèdia
Una desena de dones participa a la segona marxa exploratòria / Foto: Cugat Mèdia

La mesura té com a objectiu principal treballar l'urbanisme amb perspectiva de gènere i, un cop finalitzat, es presentarà un informe a l'Ajuntament en què s'assenyalaran punts del municipi i elements que generen inseguretat entre les dones. Tot plegat per intentar aconseguir millores i eliminar aquests 'espais de la por'. A l'hora d'analitzar la seguretat a l'espai públic es tenen en compte diversos criteris com la senyalització, la visibilitat, la vigilància i l'equipament.

Els itineraris per recórrer els districtes i barris de Sant Cugat estan oberts únicament a dones i les interessades en assistir-hi s'han d'inscriure enviant un correu a participacio@santcugat.cat. La propera marxa està prevista per al 12 de desembre a les Planes. En total es duran a terme sis itineraris, tres al centre, un a Mira-sol, un a la Floresta i un a les Planes.


Marta Fonseca

El més important de les marxes exploratòries és que recull la percepció de les dones que viuen a Sant Cugat. Des de la nostra experiència farem recomanacions, però es un treball de sensibilització i de recollir de la seva participació, aspectes i condicions que tenen a veure amb la seva percepció d'inseguretat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.