El model d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús podria arribar a Sant Cugat

L'executiu vol que es garanteixi l'accés a l'habitatge tant des de l'àmbit públic com des del privat


  • Comparteix:

Una cooperativa adquireix uns terrenys, municipals o privats, per construir-hi una promoció d'habitatges amb unes garanties que beneficiïn la societat. És el model d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús, una fórmula que l'Ajuntament vol explorar aquest mandat perquè l'accés a un pis estigui garantit tant des de l'àmbit públic, amb promocions protegides, com des del privat. En una entrevista a Cugat Mèdia, el tinent d'alcaldia d'Habitatge, Francesc Duch, ha explicat que l'executiu local ja manté converses amb la Generalitat per posar en marxa aquest model, que ja funciona a Barcelona amb una desena de promocions.

Aplicar la fórmula de les cooperatives en cessió d'ús és també una manera de frenar l'especulació en el mercat immobiliari. 'En el moment en què algú marxa d'un pis, aquest torna a formar part de la borsa', ha explicat Duch. 'Aquest és un camí obert i hi creiem', ha explicat.

Sobre la titularitat dels terrenys on s'ubicarien aquestes promocions, pot ser tant pública com privada. El tinent d'alcaldia d'Habitatge ha explicat que algunes cooperatives estan demanant poder construir en zones reservades per a equipaments, uns espais que l'executiu no vol cedir per a aquest efecte, ja que la normativa no ho permet. 'Hem de buscar terrenys edificables amb la possibilitat que siguin qualificats de protecció oficial', ha detallat.

Malgrat obrir aquesta possibilitat, no serà l'única via per garantir l'habitatge. Duch ha recordat que el projecte de les Cases dels Mestres, a la Floresta, està a punt d'arribar a bon port. Es tracta d'una iniciativa que aposta per la masoveria urbana com a fórmula assequible d'accés a l'habitatge.

L'habitatge, principal prioritat del govern tripartit
L'equip de govern destinarà aquest mandat 16 milions d'euros, com a mínim, per fer front a la crisi habitacional. A la presentació del pla de govern, l'executiu va justificar aquesta dotació en la voluntat de frenar l''expulsió' dels veïns de la ciutat. Malgrat la xifra, però, el tinent d'alcaldia d'Habitatge no ha concretat quants habitatges hi haurà ni on s'ubicaran quan acabi el mandat, l'any 2023.

Pel que fa a Valldoreix, on encara no hi ha habitatge protegit, Duch ha assegurat que s'hi construirà una promoció al carrer dels Santjoanistes, a prop de l'estació del territori. Malgrat que s'ha retornat a l'EMD la propietat d'uns terrenys de la zona, Duch ha deixat clar que aquest indret segueix sent susceptible d'acollir habitatges.


Francesc Duch

És una modalitat que assegura que no es pot especular, perquè la propietat és de la comunitat. Si algú marxa, el pis es posa a disposició de la borsa. És una línia en què creiem i que volem potenciar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.