El conflicte per Torre Negra inicia una nova etapa

L'Ajuntament de Sant Cugat vol escoltar les propostes dels propietaris


  • Comparteix:

El futur de Torre Negra encara està pendent dels tribunals en un litigi que dura des de fa més de 20 anys. El nou govern municipal, però, vol dreçar les relacions entre el consistori i els propietaris, als quals estén la mà per 'parlar'. En una entrevista a Cugat Mèdia, el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, ha assegurat que cal aprofitar el canvi de govern per començar 'de zero' i seure tant amb els petits i mitjans propietaris, com amb Núñez i Navarro, que té la meitat de les 150 hectàrees afectades per aquesta disputa. Des de l'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra es valora com a 'bona notícia' aquesta predisposició i manté sobre la taula la proposta de traspassar l'edificabilitat a la zona més propera a la trama urbana per preservar 'la zona noble' de l'espai, on se situa el Pi d'en Xandri.

Duch ha concretat que el punt de partida per a la negociació és la preservació de l'entorn i, a partir d'aquí, hi ha 'la voluntat de parlar amb tothom' per escoltar les seves propostes i reclamacions. Aquesta és una predisposició que celebra el president de l'associació de propietaris, Pere Feliu, que a més assegura que des de l'entitat es respecta la potestat del consistori a dissenyar la ciutat que volen, però recorda que els terrenys eren urbanitzables i que s'ha de compensar d'alguna manera. La proposta de l'associació, que aplega una trentena de propietaris que sumen prop de la meitat de l'espai, passa per una reordenació 'moderna' que permeti construir a la zona on ja hi ha edificacions i preservar l'entorn del Pi d'en Xandri i el camí de Can Borrell cap a Collserola.

Aquest canvi afectaria entre 60 i 70 hectàrees, situades a la zona de l'escola Avenç i el Club Tennis Natació, que segons l'associació, servirien també per ampliar la borsa d'habitatge de la ciutat i contribuir a incrementar el parc d'habitatges públics o assequibles.

De moment, ha explicat el tinent d'alcaldia, l'Ajuntament no es tanca la porta 'a cap opció'. La voluntat, ha dit Duch, és intentar redirigir un litigi que dura dècades i evitar nous recursos i denúncies. Això sí, diu Duch, sense modificar el planejament perquè Torre Negra seguirà sent sòl no urbanitzable sempre que un jutge no obligui el contrari, perquè així ho ha decidit la ciutat.

De fet, l'associació de propietaris manté el recurs contra la darrera modificació del PGM, que definia aquest espai, ja fora del Parc Natural de Collserola, com a sòl no urbanitzable. Pel contrari, l'associació ha retirat el recurs per la reserva del traçat de la Ronda Sud. Els propietaris consideren, però, que aquesta via, no executada, serà necessària per a la ciutat.




Francesc Duch

Com Ajuntament i com a municipi ja fa molts anys que vam decidir que volíem preservar aquest entorn i aquest és el punt de partida. A partir d'aquí, si no és que un jutge ens obliga, parlar i buscar solucions.

Pere Feliu

S'hauria de reordenar d'una manera moderna tota la zona que està edificada, però no urbanitzada, i deixar el nucli de Torre Negra tal com és per al municipi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.