El Síndic de Greuges de Sant Cugat qüestiona el Tribut Metropolità

La institució ha presentat una iniciativa d'ofici per aclarir el mètode de càlcul, com s'ha comunicat i la legalitat


  • Comparteix:

El Tribut Metropolità, a examen / Foto: Cugat Mèdia

El Tribut Metropolità, a examen / Foto: Cugat Mèdia

El Síndic de Greuges de Sant Cugat ha presentat una iniciativa d'ofici per reclamar informació sobre l'aplicació del tribut metropolità i de l'acció de l'Ajuntament en la comunicació de l'impost. Els dubtes se centren en tres àrees: el càlcul de les quantitats, el canal a través del qual s'ha informat la ciutadania i la capacitat normativa de l'AMB per aplicar aquest impost com s'està fent ara. El document es va presentar el 21 de novembre i, de moment, el Síndic no ha rebut resposta.

Ramon Palacio ha explicat al 'Sant Cugat a fons' que la iniciativa es va prendre després d'analitzar les queixes dels ciutadans al voltant d'aquest tribut, que es va començar a cobrar a finals de l'any passat. Una de les demandes centrals de la iniciativa és clarificar com es calcula la quantitat que es paga, llistada com a quota líquida al rebut, i la diferència que hi ha amb l'anomenada quota íntegra, un nombre 'molt més gran', ha explicat.

El Síndic també ha expressat dubtes sobre la forma de comunicació d'aquest tribut, que ha arribat per correu postal ordinari i no a través de carta certificada. Això, assenyala, pot posar en dubte la 'força coercitiva' que pot tenir una transmissió així i l'aplicabilitat de sancions. Palacio rebutja també que l'Ajuntament s'espolsi la responsabilitat i adreci els ciutadans a l'Àrea Metropolitana i assegura que hauria de respondre també les demandes dels santcugatencs.

En un altre sentit, la iniciativa també demana aclarir la quantitat que deixarà de percebre l'AMB per la incorporació de Sant Cugat a la tarifa plana metropolitana, que permet viatjar per municipis dins de l'AMB pagant el cost d'una zona, i si aquest nou tribut ha de servir per sufragar la diferència d'ingressos. La iniciativa també qüestiona aspectes més concrets com ara el fet que la bonificació de família nombrosa s'apliqui sobre la quota íntegra, molt superior a la que es cobra en l'impost, i no sobre la líquida, que és la que efectivament es cobra al ciutadà. També demana els criteris pels quals el tribut s'aplica a segones residències, places d'aparcament i trasters. En resum, Palacio demana 'claredat' a l'Ajuntament.

El consistori, preguntat per Cugat Mèdia, ha assenyalat que es tracta d'un 'organisme independent' i que l'Ajuntament ha de proporcionar al Síndic 'la informació que necessiti' per fer la seva feina perquè pugui fer el seu informe.

Què han de fer els ciutadans?
Palacio adverteix, però, que tot i que calgui clarificar aquest tribut, abans de reclamar qualsevol cosa a l'administració cal pagar l'impost, ja que si finalment els tribunals no donen la raó al demandant, es pot trobar davant de sancions. Això, assegura, és el que han recomanat a les persones que s'han queixat a la institució. El Síndic ha assenyalat que les queixes se centraven, sobretot, en la manca d'informació sobre l'origen i el destí d'aquest tribut i sobre les diferències a l'hora d'aplicar-lo.


Ramon Palacio

El Síndic demana a l'Ajuntament claredat. Primer perquè s'entengui què està fent l'AMB i perquè ho expliqui als ciutadans.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.