Famílies d'escoles concertades, contra el decret d'admissió d'Educació

Associacions de famílies demanen més finançament i que no es limiti el dret de llibertat d'elecció de centre


  • Comparteix:

Familiars del Pureza de María ja han signat el document d'al·legacions al decret d'admissió / Foto: Ajuntament-Lluís Llebot

Familiars del Pureza de María ja han signat el document d'al·legacions al decret d'admissió / Foto: Ajuntament-Lluís Llebot

Famílies d'alumnes d'escoles concertades estan recollint signatures per presentar al·legacions a l'anomenat decret d'admissió del departament d'Educació de la Generalitat. Des de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL) asseguren que hi ha un problema de finançament als centres concertats i que el decret 'limita moltíssim' el dret de llibertat d'elecció d'escola als pares.

El decret sorgeix del Pacte contra la Segregació Escolar, impulsat pel Síndic de Greuges fa més d'un any i que ja no va comptar amb el suport de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) ni del sindicat majoritari en educació, USTEC-STES. Els centres concertats, però, sí que van signar el document. El president de la FAPEL, el santcugatenc Josep Manuel Prats, ha explicat a Cugat Mèdia que estan d'acord amb el 'què', però no amb el 'com'. Assegura que els sembla bé afavorir una distribució equilibrada de l'alumnat, però que 'aquestes exigències han de comptar amb un major finançament que els nous pressupostos no contempla'.

I una de les mesures més polèmiques és la de determinar les places de les concertades abans de saber la demanda. Prats també ha argumentat que amb la programació que proposa el decret es 'limita moltíssim' el dret de llibertat d'elecció de centre a les famílies. La concertada, segons la FAPEL, serà 'víctima de la retallada de línies', ja que l'oferta ja ve retallada abans de saber la demanda.

D'altra banda, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, manté que el nou decret d'admissió recull 'gairebé literalment' el Pacte contra la Segregació Escolar. A més, insinua que alguns dels signants de les mesures 'dubtaven que es posessin en pràctica'. El conseller també recorda que la segregació és un dels 'grans problemes' del sistema educatiu català.

Des de la FAPEL critiquen que el decret d'admissions 's'ha mantingut pràcticament en secret' fins a finals de gener i que 'no hi ha hagut cap tipus de negociació' amb les parts implicades. Diverses famílies de centres concertats de Sant Cugat, entre ells el Pureza de María, segona ha pogut saber Cugat Mèdia, ja han signat el document d'al·legacions, que es pot presentar com a màxim fins dilluns. Quan s'aprovi aquest decret d'admissions, la intenció d'Educació és tirar endavant un nou decret de concerts, que ha de determinar el finançament dels centres concertats.




Josep Manuel Prats

El Pacte contra la Segregació estableix una sèrie de suggeriments i mesures que s'han de fer, però no diu necessàriament com s'han de fer. La programació és un problema de tots els pares, no només dels de la concertada. Es limita moltíssim d'entrada l'accés a tota l'oferta educativa que existeix.

Josep Bargalló

La segregació escolar és un dels grans problemes que tenim? Sí. Ens vam conjurar tots a partir del Síndic de Greuges per prendre mesures per paliar la segregació escolar?. Sí. Algú que va signar aquestes mesures va pensar que no es posarien a la pràctica? La meva obligació és posar-les a la pràctica.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.