Descartat el possible cas de coronavirus del veí de Sant Cugat ingressat a Mútua Terrassa

Des del centre hospitalari confirmen que no tenen cap altre possible cas del virus covid-19


Temes relacionats

Un veí de Sant Cugat, en quarantena per un possible cas de coronavirus (25/feb/20)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: ACN

Imatge d'arxiu / Foto: ACN

L'Hospital Universitari Mútua Terrassa ha confirmat aquest dimecres al matí que el pacient ingressat aquest dimarts al centre, que es trobava en aïllament per un possible cas de coronavirus, ha donat negatiu per a aquesta infecció. Des del centre recomanen que, si tenen qualsevol sospita, segueixin les indicacions del departament de Salut.

El ministeri de Sanitat i el departament de Salut recomanen no viatjar als països i zones de 'risc' de coronavirus si no és 'imprescindible'. Així ho ha afirmat aquest dimarts el ministre Salvador Illa, que ha explicat que s'ha acordat ampliar les zones considerades de 'risc'. Actualment s'hi consideren la Xina, amb especial atenció a la província on es va originar el virus, Corea del Sud, el Japó, Singapur, l'Iran i les regions italianes de la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l'Emília-Romanya.

D'acord amb els protocols, totes les persones que presentin els símptomes habituals d'una grip i que en els 14 dies anteriors hagin estat en alguna d'aquestes zones hauran de contactar amb les autoritats sanitàries i sotmetre's a una prova.

Prevenció
Les mesures genèriques de protecció individual davant de malalties respiratòries inclouen rentar-se les mans freqüentment, especialment després de contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d'afecció respiratòria, com tos o esternuts; mantenir una distància d'un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d'infecció respiratòria aguda; tapar-se la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús en tossir o esternudar i rentar-se les mans.

Símptomes
Els símptomes més comuns d'aquest coronavirus són tos, mal de coll, febre i sensació de falta d'aire. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, insuficiència renal i, fins i tot, la mort. Els casos més greus, generalment, són en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d'immunitat.

El coronavirus es transmet per via respiratòria a través de petites gotes respiratòries i pel contacte estret amb les secrecions infectades.

El període d'incubació de la malaltia és d'entre dos dies i un màxim de catorze. Per això, si en els catorze dies posteriors a la tornada d'un viatge a les ciutats més afectades pel brot es presenten símptomes respiratoris s'ha de comunicar als serveis sanitaris l'antecedent de l'estada en aquesta ciutat o bé trucar al telèfon 061 Salut Respon, que ja incorpora un servei de traducció a disposició dels professionals de la salut que ho necessitin per comunicar-se amb la població de parla xinesa.

Actualment no existeix un tractament específic pel nou coronavirus però sí molts tractaments per controlar-ne els símptomes. L'assistència sanitària pot millorar-ne el pronòstic.

Detecció
Per determinar si un pacient està contagiat, se segueixen dos criteris. El primer, epidemiològic: haver estat a alguna de les zones més afectades menys de dues setmanes enrere -període d'incubació- o en contacte amb algú amb la malaltia. El segon, clínic: tenir una infecció respiratòria greu o bé tenir tos, dolor a la gola o febre encara que sigui de manera més lleu.

Si una persona compleix un dels dos criteris epidemiològics i un dels dos clínics, s'activarà el protocol per estudiar el cas, que passarà de sospitós a trobar-se en fase d'investigació. Les proves realitzades al laboratori de suport de vigilància epidemiològica descartaran o confirmaran el cas. Si és positiu, se seguiran les mesures de prevenció i control, entre les quals l'aïllament del pacient -similars a les que es requereixen en el xarampió o la tuberculosi; molt diferents i menys estrictes que les de l'Ebola- i el seguiment dels seus contactes. En tots els casos, els serveis sanitaris proporcionarien al pacient totes les indicacions necessàries.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.