L'aplec de Sant Medir suma un any més tradició, cultura i natura en una trobada multitudinària

Desenes de persones han passat el dia al Camp del Miracle en una jornada que ha reconegut la tasca de la Penya Regalèssia i del Grup Mediterrània


  • Comparteix:

Sant Medir ha servit un any més d'element catalitzador perquè la tradició més arrelada al món rural, la cultura popular i el gaudi de la natura es donessin la mà. Ha estat en un aplec multitudinari que ha aplegat desenes de persones al Camp del Miracle, a l'entorn de l'ermita de Sant Medir, que han fet germanor entre santcugatencs i veïns de la vila de Gràcia. El Grup Mediterrània ha estat l'entitat banderera en una trobada que també ha servit per posar en valor la tasca dels cuidadors de l'ermita i organitzadors de l'aplec durant molts anys, la Penya Regalèssia.

Recepció per part de les autoritats municipals als banderers / Foto: Cugat Mèdia
Recepció per part de les autoritats municipals als banderers / Foto: Cugat Mèdia


Enguany la celebració ha arribat carregada de novetats que no han alterat el caràcter tradicional de la trobada. Ben d'hora al matí, els Gegants de Sant Cugat han enfilat camí cap a l'ermita, per no fer esperar ningú. Entre les nou i quarts d'onze del matí, ha estat el torn del Grup Mediterrània, que ha començat una cercavila a la plaça d'Octavià que ha fet parada a la plaça de la Vila, on les autoritats locals els han rebut. Ha estat un dia especial per a l'entitat, que enguany celebra 25 anys de vida i que, amb el reconeixement de Sant Medir, engeguen l'efemèride engalonats. Des del Mediterrània, Anna Mayol ha agraït que l'Ajuntament els faci aquest reconeixement, que dona el tret de sortida a un any carregat d'activitats de celebració.

Membres del Grup Mediterrània al Pi d'en Xandri / Foto: Cugat Mèdia
Membres del Grup Mediterrània al Pi d'en Xandri / Foto: Cugat Mèdia

Des de la casa consistorial, la comitiva s'ha dirigit cap al camí de Can Borrell per saludar el Pi d'en Xandri i, des d'allà, pujar al Camp del Miracle. Ha estat un trajecte concorregut per desenes de persones que, en família o amb amics, s'han disposat a gaudir d'un dia en plena natura.

Litúrgia i cultura
L'inici de l'aplec, amb una ballada de sardanes amb música de la Cobla Contemporània, ha arrencat amb una de les novetats de la jornada. Ha estat la representació teatral 'Faves contades', una revisió en clau humorística de la llegenda de Sant Medir.

'Faves contades' ha explicat en clau de comèdia la llegenda de Sant Medir / Foto: Cugat Mèdia
'Faves contades' ha explicat en clau de comèdia la llegenda de Sant Medir / Foto: Cugat Mèdia


Un cop a l'esplanada a tocar de l'ermita i amb la llum verda del toc de campanes, l'aplec ha donat pas a la missa, oficiada per mossèn Emili Marlès. Un moment de litúrgia que ha acabat amb l'entrega de bandes a les penyes de Sant Medir, que cada any pugen a l'ermita religiosament. L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha posat en valor la introducció de les novetats, però ha subratllat la importància de mantenir viva la tradició que ha treballat la Penya Regalèssia.

La missa, el moment més solemne de l'aplec de Sant Medir / Foto: Cugat Mèdia
La missa, el moment més solemne de l'aplec de Sant Medir / Foto: Cugat Mèdia


Abans de donar pas a la teca -portada des de casa, feta a la brasa o comprada als food trucks situats a tocar l'ermita-, els assistents han pogut gaudir d'una demostració de la cultura popular i tradicional de Sant Cugat. El mateix Grup Mediterrània, els Castellers de Sant Cugat, els Caparrots, els Gegants, l'Escola de Música Tradicional i l'Entitat Sardanista (amb la música de la Cobla Contemporània) han demostrat el seu talent davant tothom.

La cultura popular i tradicional té un pes especial a l'aplec / Foto: Cugat Mèdia
La cultura popular i tradicional té un pes especial a l'aplec / Foto: Cugat Mèdia


L'aplec ha comptat amb la presència de regidors de tots els grups municipals i també del conseller de Territori i Sostenibilitat, el santcugatenc Jordi Puigneró.

La gran novetat
La Revetlla de Sant Medir ha estat una de les incorporacions més destacades a la gresca. Aquest dilluns el Celler Modernista ha acollit una trobada on el Grup Mediterrània ha fet una exhibició i on s'ha homenatjat la Penya Regalèssia i, en particular, a Jaume Pahissa, desaparegut recentment. La revetlla va acabar amb un tast de faves a la catalana.




Anna Mayol

Ser banderers és el reconeixement que ens fa l'Ajuntament. També fa que ens impliquem al 100% amb la festa. És el primer acte de celebració del 25è aniversari.

Mireia Ingla

Es tracta d'incorporar coses noves, però mantenir l'esperit de Sant Medir, que ens el dona la Penya Regalèssia, a qui volem homenatjar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.