Les dones tenyeixen Sant Cugat de lila per defensar la igualtat de gènere en la manifestació local del 8M

La vaga feminista convocada ha posat punt final amb la 'performance' 'Un violador al teu camí' i un pilar de dones

Societat

Publicat el 8/mar/20 per Clara Bardají / Joan Garcia

La vaga feminista convocada aquest diumenge, Dia Internacional de la Dona, s'ha fet sentir a Sant Cugat. Més de 200 persones han recorregut els carrers de la ciutat cridant consignes contra el patriarcat i el masclisme en una marxa que ha anat des de la plaça de Lluís Millet a la plaça d'Octavià, fent parada a la plaça de la Vila, davant de l'ajuntament. El Comitè de Vaga Feminista de Sant Cugat ha reclamat mesures urgents per revertir les desigualtats de gènere presents a la societat. El matí de protesta ha finalitzat amb la performance 'Un violador al teu camí' i un pilar de dones amb els Castellers de Sant Cugat.

Sota el lema '8M, ens aturem per canviar-ho tot', la manifestació ha tenyit de lila Sant Cugat al seu pas pels carrers del centre. Abans d'arrencar la marxa, el comitè ha protestat contra 'la manca de diversitat de perfils' en la nomenclatura dels carrers del municipi i ha criticat la presència de 'personatges vinculats al franquisme, al colonialisme i a l'imperialisme, a l'església i a grans empreses del capital'.

Durant la marxa, les manifestants s'aturaven davant els establiments i comerços oberts per marcar-los amb adhesius i cartells. També els demanaven que baixessin la persiana i se sumessin a la vaga.

Les manifestants han assenyalat els comerços oberts / Foto: Cugat Mèdia

Les manifestants han assenyalat els comerços oberts / Foto: Cugat Mèdia


Demandes en clau local
La marxa s'ha aturat davant l'ajuntament per llegir un altre document amb accent més local per assenyalar problemàtiques que es produeixen a la ciutat, segons el comitè. El text demana la municipalització dels serveis de neteja d'establiments i serveis de la ciutat, exigeix la retirada 'immediata' de la causa 8MilMotius, prohibir la publicitat sexista i mesures per resoldre l''emergència habitacional' que pateix Sant Cugat amb accions com 'legitimar l'okupació'. Aquestes han estat només algunes de les demandes del col·lectiu feminista, que ha continuat el recorregut fins a la plaça d'Octavià.

Manifest
La manifestació del 8M a Sant Cugat ha finalitzat a la plaça d'Octavià on el Comitè de Vaga Feminista de Sant Cugat han penjat una pancarta a l'entrada del Monestir en què es llegia 'Fins que valgui la pena viure', mentre la plaça s'omplia de fum lila. El manifest de la vaga ha assenyalat el sistema 'capitalista i patriarcal' i ha refermat el compromís de la lluita feminista i l'ha defensat com una 'eina que permeti construir alternatives' que acabin amb les desigualtats de gènere i la violència contra les dones. Algunes de les participants han expressat la lluita femenista a Cugat Mèdia.

'Un violador al teu camí' arriba a Sant Cugat
A les portes de l'església del Monestir, les manifestants han interpretat la 'performance' feminista 'Un violador al teu camí'. Tot seguit, els Castellers de Sant Cugat i dues colles convidades de Barcelona han aixecat tres pilars de dones.

Tensió a l'interior de l'església
Després de la 'performance', un grup de manifestants ha accedit a l'interior del Monestir i han interromput la misa amb la lectura d'un manifest i proclames feministes. Alguns dels assistents a la cerimònia s'han encarat a les noies i les han fet fora.




DECLARACIONS

Claudia Casas

Hem de seguir lluitant, però no només el 8M. Cal lluitar cada dia.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Míriam Baixes

Cal reivindicar els nostres drets, de ser iguals.

Your browser doesn’t support HTML5 audio