La Taula de Malalties Neurològiques i Càncer tindrà un local al carrer de Borrell

El nou espai va ser una iniciativa sorgida dels primers pressupostos participatius


  • Comparteix:

Les entitats de la Taula de Malalties Neurològiques i Càncer veuran fet realitat el projecte d'un nou local per trobar-se i dur a terme les seves teràpies i activitats al número 35 del carrer Borrell. Finalment l'Ajuntament ha trobat l'emplaçament adequat i el va adquirir fa uns mesos a través d'una subhasta. Es tracta d'un espai de 277 metres quadrats al centre de la ciutat on hi havia hagut un concessionari Ford. Aquest local era un dels 12 projectes guanyadors dels primers pressupostos participatius de Sant Cugat, el 2016.

Actualment, les entitats de la Taula duen a terme les seves activitats i teràpies a diversos espais de la Casa de Cultura. L'objectiu d'aquest projecte és que puguin disposar d'un local propi de trobada i on desenvolupar la seva tasca destinada a les persones malaltes, així com als seus familiars i a les persones cuidadores. A més, aquest establiment també els permetrà tenir un espai on realitzar les tasques d'aspecte més administratiu.

Com bé ha explicat el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, l'adquisició d'aquest local s'ha fet esperar perquè han volgut trobar 'l'espai idoni' per a les entitats de la Taula, que es trobés al centre i amb les condicions adequades. El nou establiment disposarà d'un espai de recepció, tres sales per fer tallers i activitats, una sala polivalent de 80 metres quadrats, un espai social, dos despatxos i dos lavabos adaptats. Aquesta distribució ha estat acordada entre l'Ajuntament i les entitats que en faran ús, tenint en compte les seves necessitats.

Segons el consistori, es preveu que la redacció del projecte i la licitació de les obres es duguin a terme aquest any.

El nou local s'ha presentat aquest dilluns / Foto: Cugat Mèdia
El nou local s'ha presentat aquest dilluns / Foto: Cugat Mèdia

Una reclamació històrica
La compra i adequació d'aquest local al carrer Borrell posarà punt final a una reclamació històrica de les entitats i que el 2016 va ser el projecte amb més vots als pressupostos participatius. La primera proposta de l'Ajuntament, prop de la Biblioteca de Volpelleres, no va satisfer la Taula, ja que consideraven que l'espai es trobava allunyat del centre i suposaria una dificultat per a la majoria dels seus usuaris que són persones grans i amb problemes de mobilitat.

La regidora de Ciutadania i Salut, Gemma Aristoy, ha reconegut que espais com aquest són 'escassos' al municipi i una 'reivindicació' molt esperada per la Taula. En aquest sentit, la presidenta d'AVAN, Cristina Urriza, assegura que aquest projecte és 'un impàs' que els permetrà 'créixer'. Urriza recorda que quan tots els joves de la ciutat creixin, s'haurà de plantejar tenir 'un centre que reuneixi' uns metres i unes condicions 'més idònies' per a les necessitats de la gent gran.

Així i tot, les entitats de la Taula es mostren contentes amb la troballa del local. La presidenta de l'Associació Familiars d'Alzheimer del Vallès Occidental, Anna Fitó, diu que malgrat que 'ha costat' estan 'agraïts i il·lusionats' i amb moltes ganes de poder utilitzar el nou espai 'al més aviat possible'.

La Taula per a persones amb malalties neurològiques i càncer està formada per l'Associació Catalana per al Parkinson, l'Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN), l'Associació Familiars d'Alzheimer del Vallès Occidental, l'Associació Catalana d'Afectats de Fibromiàlgia, la Fundació Lliga Catalana d'Ajuda Oncològica, el Centre Terapèutic de Malalties Neurològiques de la Creu Roja Sant Cugat - Rubí i una representació de les residències geriàtriques de la ciutat.








Marco Simarro

Si bé hem trigat una mica, ja que bé de la primera edició de pressupostos participatius, això ha sigut per buscar l'espai idoni per aquestes entitats. Un espai mitjanament cèntric i amb les condicions suficients per poder acollir el projecte de les entitats.

Gemma Aristoy

Certament, si tenim alguna cosa escassa al municipi són aquests espais i era una reivindicació de la Taula de Malalties Neurològiques i Càncer. Uns espais on es poguessin trobar i poder atendre les persones malaltes, però també els familiars.

Cristina Urriza

Pensem que això és un impàs perquè ens pot ser útil ara i ens permetrà créixer, però no hem d'oblidar que som una ciutat de 90.000 habitants. Ara hi ha molta gent jove però més endavant hi haurà gent gran. S'ha de plantejar tenir un centre que reuneixi uns metres i unes condicions més idònies.

Anna Fitó

Ha costat però estem molt agraïts i il·lusionats. Esperem poder començar com més aviat millor en aquest nou local per fer les activitats que ja fem i per ampliar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.