Dubtes sobre les restriccions? 27 preguntes i respostes sobre què es pot fer i què no

Preguntes i respostes sobre les restriccions imposades per l'estat d'alarma


  • Comparteix:

Preguntes i respostes sobre les restriccions / Foto: Cugat Mèdia

Preguntes i respostes sobre les restriccions / Foto: Cugat Mèdia

Ha passat una setmana des que l'Estat espanyol ha declarat el país en estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus. Sant Cugat s'ha adaptat a les mesures i restriccions que dicten aquest decret i, majoritàriament, s'ha quedat a casa per sortir només en situacions imprescindibles. Així i tot, la llista de restriccions dictades pel govern espanyol, la Generalitat i l'Ajuntament de Sant Cugat encara poden generar dubtes o preguntes a la ciutadania sobre què es pot fer i què no. Per això, Cugat Mèdia fa un nou recull de preguntes i respostes proposades per Protecció Civil.

1. Em puc moure dins del municipi?
La recomanació és quedar-se a casa. Només es pot sortir, sempre de manera individual, en els següents supòsits:
  • Comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat
  • Assistir a centres sanitaris
  • Desplaçar-se al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial
  • Retornar al lloc de residència habitual
  • Assistir i tenir cura de gent gran, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables
  • Desplaçar-se a entitats financeres
  • Per causes de força major
  • Els infants us poden acompanyar a fer la compra sempre que no hi hagi alguna alternativa. Es recomana, a més, que no entrin a les botigues


  • 2. Puc entrar i sortir a la resta de municipis?
    Sí, per a les activitats previstes (compra d'aliments o productes farmacèutics de primera necessitat, desplaçament al centre de treball, retorn a domicili, assistència sanitària o cura de persones amb necessitats). La Generalitat demana limitar al màxim aquesta mobilitat.

    3. Hi ha algun 'certificat de mobilitat' o document oficial que hagi de portar per poder circular a peu o amb vehicle?
    No existeix un document obligatori, però la Generalitat ha posat en marxa un 'certificat d'autoresponsabilitat' per justificar els desplaçaments.

    4. Puc anar a la meva segona residència? I si la meva parella hi té la residència habitual?
    No està permès anar a la segona residència. Només hi pot anar qui tingui la residència habitual.

    5. Em puc desplaçar per canviar la custòdia dels menors a una altra localitat, tant si està a prop com allunyada del meu domicili?
    Sí, entenent que es tracta d'atendre un menor. No està permesa l'entrada o sortida en el cas dels municipis on hi ha decretat confinament (Igualada, Òdena Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí). Els jutjats de família de la ciutat de Barcelona han acordat la unificació de criteri per tal que el menor continuï amb el tutor que tingui actualment la tutela mentre duri l'estat d'alarma.

    6. I si tinc un familiar a càrrec amb discapacitat/TEA que requereix sortir al carrer, puc?
    Sí, si és imprescindible fer-ho per prescripció professional sanitari o social. Cal portar a sobre el certificat de discapacitat i/o la prescripció del professional.

    7. Puc deixar els meus fills a càrrec de la persona que els cuida habitualment si he d'anar a treballar?
    Sí, entenent que es tracta de tenir cura d'un menor d'edat.

    8. Puc fer la compra per a persones que no poden fer-la per elles mateixes?
    Sí, però quan l'hi porteu, no hi pot haver contacte i cal mantenir la distància d'entre un i dos metres.

    9. Podem entrar als espais comunitaris de l'edifici on vivim? I fer ús de les zones comunes?
    No es pot accedir als espais comunitaris perquè és un espai privat d'ús públic. Les zones comunes de l'edifici es poden utilitzar només per a les activitats imprescindibles, com estendre la roba, i de forma individual.

    10. Puc anar a donar menjar i beure als animals que tinc fora del meu domicili?
    Només en el temps i forma imprescindible per fer-ho. No es permet passejar-los en grup. També es permet en el cas que l'activitat professional de la persona estigui relacionada amb animals de granja o similar.

    11. Puc anar a l'hort?
    No en el cas d'un hort a una segona residència o similar. Només si és la vostra activitat professional.

    12. Hi ha excepcions a l'ús individual de vehicles particulars?
    En vehicles particulars poden anar un màxim de dues persones si el conductor acompanya a una persona que resideix al seu mateix domicili o desenvolupen activitat al mateix centre de treball. Només serà possible en cas d'un dels desplaçaments permesos (centre sanitari, centre de treball o retorn a domicili) i si la persona a la que porta no pot conduir per les seves condicions particulars. Cal poder demostrar aquestes circumstàncies.

    També està permès portar més de dues persones si els acompanyants són persones grans, menors d'edat, dependents o discapacitats que no tenen autonomia. En el cas de compartir el cotxe per anar al metge, també es permet a persones especialment vulnerables o altres causes justificades.

    Cal recordar que també poden circular motocicletes i bicicletes, tot i que només per a les causes de mobilitat previstes i de forma individual.

    13. També està limitat el nombre de persones dins de vehicles professionals o d'empresa?
    No hi ha restriccions però es recomana que l'ocupació sigui la mínima possible i que hi hagi separació entre els ocupants. Es comprovarà que el vehicle està a nom de l'empresa o autònom.

    14. I en els taxis?
    Individualment excepte si s'acompanya a una persona discapacitada, menor o gran sense autonomia.

    15. Puc anar a recollir a un familiar a l'aeroport, a l'estació o similars?
    No està previst específicament a les excepcions a la mobilitat en espai públic. Sí està previst per acompanyar a persones amb discapacitat, menors o altres persones amb necessitats i causa justificada.

    16. Puc sortir per anar a signar un contracte, documentació o similar?
    Només per causa justificada i si és inajornable. Cal recordar que s'han suspès els terminis de tramitació administrativa i que, aquests, no caduquen.

    17. Puc anar a sales de vetlla al tanatori o al cementiri?
    Sí, respectant les mesures previstes per evitar aglomeracions i mantenint les distàncies. No es permetrà en el cas que el difunt sigui a causa del coronavirus.

    18. Puc fer una mudança?
    Sí, si és inajornable el venciment contractual o similar, ja que es pot considerar necessitat justificada. Cal portar la documentació que ho acrediti.

    19. Què passa si em caduca el DNI aquests dies? I el carnet de conduir?
    S'ha establert la pròrroga d'un any, fins al 13 de març de 2021, de la vigència dels DNI i carnets de conduir de persones majors d'edat que caduquin des de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma.

    20. Com justificar una causa de força major o situació de necessitat per circular a l'exterior?
    Porteu a sobre els documents que certifiquin la situació de necessitat o causa de força major perquè la policia ho pugui comprovar. Són només situacions de molta alta excepcionalitat.

    21. Quins serveis es mantenen?
    Les botigues d'aliments, supermercats i similars estaran obertes i el subministrament d'aquestes està garantit. Les clíniques veterinàries també estan autoritzades a obrir, així com les notaries tot i que només funcionen amb cita prèvia i únciament per a actuacions de caràcter urgent. Poden obrir botigues de venda de tabac, tallers mecànics d'automoció sense realitzar activitat de comerç de béns al detall, llibreries i quioscos únicament per la venda de premsa i papereria, les botigues de begudes i les protectores d'animals.

    En el cas de les perruqueries, els locals no poden obrir però es permet el servei a domicili. Tot i que els bars i restaurants estan obligats a tancar, es permet la venda i entrega a domicili. Els establiments d'alimentació poden vendre menjar preparat únicament per emportar i els forns de pa també poden vendre begudes si són per emportar.

    Cal recordar que també es garanteixen serveis essencials. Aquests són seguretat i emergències, electricitat, aigua potable, combustibles, gas, telecomunicacions, permisos penitenciaris, residus urbans i industrials, residus sanitària, subministraments sanitaris i de farmàcia, distribució alimentària humana i per a granges i centres d'animals, veterinari, animals vius/morts -escorxadors-.

    22. Quins serveis no estan disponibles?
    Ferreteries, botigues de recanvis, immobiliàries, botigues de cigarretes electròniques, hípiques (només s'hi pot accedir per atendre els animals) i locutoris, entre d'altres.

    També s'ha aplicat el criteri de tancament de la ITV i no es permet l'obertura dels locals d'empreses de lloguer a particulars (sí es permet per a lloguer de vehicles professionals?

    23. Poden continuar les obres a la via pública?
    Sí perquè no és una activitat comercial minorista.

    24. Hi ha un telèfon d'informació centralitzat?
    D'informació, el 012, per simptomatologia el 061. El 112 només per emergències i en cap cas per informació.

    25. Què faig si rebo informació dels meus contactes a través del mòbil?
    Contrasta sempre la informació amb les instruccions i dades de les fonts oficials. No reenviïs informació que no sigui de fonts oficials i no hagis comprovat prèviament.

    INCOMPLIMENT DE LES RESTRICCIONS
    26. Si veiem gent desobeint el confinament obligatori sense necessitat, es pot denunciar?
    Sí, però s'ha d'evitar l'ús massiu del 112 i de les comissaries. La policia ja està actuant d'ofici.

    27. Es pot arribar a detenir algú per anar pel carrer?
    Sí, en el cas que circuli i no sigui per una de les causes que es permeten o no faci cas a les indicacions dels agents de l'autoritat



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.