Què és un ERTO i com t'afecta si el fa la teva empresa?

Moltes empreses han aplicat Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació o estudien com fer-ho


Temes relacionats

Sant Cugat crea una Comissió d'Emergència Econòmica Local (30/mar/20)

Nou servei municipal d'assessorament a autònoms i microempreses pels efectes econòmics del coronavirus (30/mar/20)

Noves restriccions: quins són els serveis essencials que podran anar a treballar? (29/mar/20)


  • Comparteix:

Dubtes sobre l'ERTO / Foto: Localpres

Dubtes sobre l'ERTO / Foto: Localpres

La crisi provocada pel coronavirus afecta gairebé tots els àmbits de la societat, començant pel sanitari i fins al laboral. La pandèmia està deixant moltes conseqüències econòmiques a empreses i treballadors. Malgrat que el teletreball pot ser una bona sortida per a moltes empreses, no totes tenen la possibilitat d'aplicar-lo i, amb l'estat d'alarma, es veuen amb l'obligació de tancar portes temporalment. Davant aquesta situació crítica, gran quantitat de companyies han aplicat Expedients de Regulació Temporals d'Ocupació (ERTO) o es preparen per fer-ho.

Però, què és un ERTO?
ERTO són les sigles d'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació, un tràmit que permet que l'empresa suspengui els contractes o redueixi les jornades, durant un temps limitat, de la totalitat dels seus treballadors o d'una part per 'causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció o derivades de força major', segons l'article 47 de l'Estatut dels Treballadors.

Davant la pandèmia del coronavirus, tots els casos es consideraran per raons de força major, doncs l'empresa no pot desenvolupar la seva activitat empresarial per ordre de les autoritats.

Què passa amb el treballador?
El treballador continuarà vinculat a l'empresa, ja que no hi ha acomiadament sinó la suspensió del contracte amb dret a atur. Durant el temps que duri l'expedient, el treballador cobra la prestació que li correspongui, igual que si l'haguessin acomiadat definitivament. Per tant, durant els primers sis mesos, rebrà el 70% de la base reguladora, que sempre és una mica menys que el sou i, a partir del setè mes, cobrarà el 50%. A més, alguna empresa pot pactar complementar els ingressos.

Durant aquest temps, el treballador no genera dret a pagues extres ni vacances i tampoc té dret a indemnització, com en el cas dels acomiadaments col·lectius

Què passa quan s'acaba l'ERTO?
Un cop finalitza l'expedient temporal, el treballador tornarà al seu lloc de treball amb les mateixes condicions del contracte i el sou de sempre. El que permet l'ERTO és que les empreses que han d'abaixar la persiana puguin subsistir durant l'estat d'alarma i que el treballador no perdi la seva feina ni deixi de tenir ingressos.

Més dubtes sobre l'ERTO
Comissions Obreres (CCOO), a través de la seva pàgina web, ha respost els principals dubtes relacionats amb l'ERTO.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.