El transport públic s'adapta a la reducció de la demanda pel confinament

Des de dilluns, la mitjana de viatges diaris realitzats a la línia Barcelona-Vallès ha estat d'uns 11.000


Temes relacionats

El transport urbà de Sant Cugat i Valldoreix, gratuït fins al 9 d'abril ( 2/abr/20)

Suspès el pagament del transport públic per a les activitats i els serveis essencials ( 1/abr/20)

FGC modifica els horaris de nou després de la caiguda en picat de la demanda (31/mar/20)


  • Comparteix:

La baixa demanda per les restriccions de mobilitat ha obligat a reduir l'oferta de transport públic / Foto: Localpres

La baixa demanda per les restriccions de mobilitat ha obligat a reduir l'oferta de transport públic / Foto: Localpres

El confinament i les restriccions de mobilitat decretades per l'estat d'alarma provocat pel coronavirus es fan notar en el transport públic. Tant Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), com les línies d'autobús urbà com Rodalies Renfe han reajustat l'oferta per adaptar-se a la demanda existent, que ha caigut entre un 90 i un 95%. La caiguda de la demanda també ha motivat l'Ajuntament i l'EMD de Valldoreix a alterar la freqüència de pas dels busos urbans.

FGC
El 13 de març es decreten les primeres mesures de reducció de la mobilitat per frenar la propagació de la Covid-19 i, des d'aleshores, la demanda a FGC ha experimentat un descens d'un 90% la primera setmana i del 93% la segona setmana. Aquesta tercera setmana ha arribat a superar el 95%, arribant així a la màxima reducció assolida fins al moment. Des de dilluns, la mitjana de viatges efectuats a les línies metropolitanes han estat de 17.400 al dia, xifra molt inferior als 343.600 diaris realitzats la mateixa setmana de l'any passat. Per línies, a la Barcelona-Vallès des de començaments de setmana la mitjana de viatges diaris realitzats ha estat d'uns 11.000 i a la Llobregat-Anoia, 6.400; mentre que, durant la mateixa setmana del 2019, es van registrar 259.000 i 84.600 usuaris respectivament.

Aquest dijous es va començar a aplicar la suspensió del pagament al transport públic. Això, però, no ha tingut cap efecte en la demanda, que s'ha mantingut pràcticament en les mateixes xifres. És a dir, si dimecres a l'hora punta, fins a les nou del matí, es van comptabilitzar 5.224 validacions; aquest dijous i divendres n'hi ha hagut 5.101 i 5.198, respectivament.

Seguin les directrius de les autoritats sanitàries i de mobilitat, FGC dona compliment a l'ordre que, en qualsevol tren o andana, la concentració de persones estigui per sota del 33% per garantir la distància de seguretat recomanada.

Pel que fa a l'oferta de servei, a la línia Barcelona-Vallès, que dona servei a Sant Cugat amb set parades, les freqüències dels trens es redueixen a un terç de l'habitual. De dilluns a divendres en hora punta, de sis a nou del matí i de dues a quatre de la tarda, circulen:
  • Dos trens cada hora a la línia S1 (Terrassa)
  • Dos trens cada hora a la línia S2 (Sabadell):
  • Un tren cada hora a la línia S5 (Sant Cugat - Plaça Catalunya)

  • Durant la resta de jornada, la freqüència serà de:
  • Un tren cada hora a la línia S1 (Terrassa)
  • Un tren cada hora a la línia S2 (Sabadell):
  • Un tren cada hora a la línia S6 (Sarrià - Plaça Catalunya)

  • Els dissabtes i diumenge es recuperen les freqüències del cap de setmana:
  • Un tren cada hora a la línia S1 (Terrassa)
  • Un tren cada hora a la línia S2 (Sabadell):
  • Un tren cada hora a la línia S6 (Sarrià - Plaça Catalunya)


  • RENFE
    I a partir d'aquest divendres, Rodalies Renfe redueix al 50% la seva oferta seguint els paràmetres marcats per les autoritats. La demanda, en aquest cas, s'ha reduït pràcticament un 95%, la qual cosa permet que es mantingui, tal com s'aconsella, com a màxim una ocupació d'un terç de la capacitat per mantenir distàncies entres els viatgers. Tot i això, Renfe desaconsella viatjar excepte que sigui per raons inajornables o d'extrema necessitat.

    BUS URBÀ
    En el cas de les línies d'autobusos urbans de Sant Cugat, ja han modificat el servei i des d'aquest dimecres funcionen com els dissabtes, diumenges i festius. Les línies 2A, 2B, 7A, 7C i L 11 han deixat de circular. A més, el transport urbà de Sant Cugat i de Valldoreix també ha passat a ser gratuït fins dijous de la setmana vinent.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.