El respirador impulsat pel Consorci de la Zona Franca, amb accent santcugatenc, rep l'autorització per distribuir-se

HP Sant Cugat i Leitat, amb el suport del Parc Taulí i el Consorci de Terrassa, podran fabricar 50 aparells diaris


  • Comparteix:

El respirador s'ha provat amb pacients de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell / Foto: ACN

El respirador s'ha provat amb pacients de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell / Foto: ACN

El respirador de campanya Leitat1 ha funcionat correctament en les primeres proves realitzades amb pacients a la UCI de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i es distribuirà imminentment a diversos hospitals de Catalunya. Això corrobora que el disseny del respirador, impulsat pel Consorci Zona Franca de Barcelona (CZFB), amb la col·laboració de Leitat, Seat i HP, aquesta última amb seu a Sant Cugat, és completament funcional. Els equips 3D d'HP a la ciutat i de Leitat es posen en marxa per poder arribar a una producció de 50 unitats al dia que es repartiran per hospitals de tot Catalunya.

El respirador ha estat millorat des del prototip inicial mitjançant la incorporació de sensors volumètrics, sensors de pressió o alarmes d'oxigen, entre altres aspectes, per facilitar el seu ús per part de personal sanitari i garantir la seva funcionalitat durant un major període de temps en la respiració assistida de pacients greus amb coronavirus, i s'ha passat a anomenar Leitat 1.3

Després de les primeres proves satisfactòries amb humans, es va dur a terme l'extensió de l'assaig clínic a tot Catalunya, començant una primera fase de manera imminent en diversos hospitals (Parc Taulí de Sabadell, Vall d'Hebron, Hospital de la Mar, Consorci Sanitari de Terrassa i Hospital General de Granollers) sota la coordinació del doctor Ricard Ferrer, director de l'UCI Vall d'Hebron i responsable del dispositiu UCI única de Catalunya.

Per a l'aprovació per part de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, es van dur a terme a Applus els assajos i optimitzacions, juntament amb els tècnics de Leitat, per garantir la seguretat dels respiradors, i permetre que l'AEMPS pogués finalment certificar el respirador i autoritzar-ne la utilització per contribuir a evitar el col·lapse de les urgències mèdiques.

Es tracta d'un respirador robust i compacte format per peces impreses en 3D amb la tecnologia d'HP Multi Jet Fusion (MJF) i dissenyat per a ser industrialment escalable, de manera que es pugui arribar a una producció diària de 50 unitats, a un cost deu vegades inferior al d'un respirador convencional.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.