El confinament, una situació complicada per a persones que intenten superar una addicció

L'entitat santcugatenca Eines Centre d'Addiccions continua oberta i oferint servei als seus pacients


Temes relacionats

Florensa (president d'Eines): 'Quan tot això passi hi haurà gent que, si era mig addicta, ho acabarà sent del tot' (24/abr/20)

El Síndic de Greuges de Sant Cugat continua funcionant amb 'absoluta operativitat' (19/abr/20)

El confinament de les famílies amb infants amb TEA ( 2/abr/20)


  • Comparteix:

El confinament és una situació complicada per persones addictes / Foto: Creative Commons (CC0)

El confinament és una situació complicada per persones addictes / Foto: Creative Commons (CC0)

El confinament ha canviat dràsticament el dia a dia de la gent. Però estar tancats a casa es converteix en una de les situacions més complicades per a aquelles persones que intenten superar una addicció. Els addictes necessiten les rutines per trencar amb allò que els recorda a quan consumien i, per dur-les a terme, necessiten l'ajuda dels centres de drogodependències, ja que 'no tenen la capacitat de fer-ho sols'. Així ho ha explicat el president d'Eines Centre d'Addiccions, Àlex Florensa, en el magazín 'Sant Cugat a fons'. L'entitat santcugatenca manté les instal·lacions obertes amb serveis mínims per garantir l'atenció als seus pacients.

Una de les eines que fomenta el centre de Sant Cugat i que considera imprescindible en la nova rutina de l'addicte és l'exercici físic. Àlex Florensa assegura que 'l'esport és medicina'. Ara, però, el confinament complica la realització d'aquesta activitat.

Per tal d'intentar mantenir les rutines de les persones que intenten superar una addicció, Eines Centre d'Addiccions continua oferint servei, ja que es tracta d'un centre de salut mental, i obre les seves instal·lacions tots els matins de dilluns a dissabte. Durant aquesta jornada, les persones acudeixen al centre per realitzar exercici físic, tallers i teràpia de grup. Durant la tarda, la qual passen a casa, també se'ls estableix un horari amb activitats que formen la rutina. D'altra banda, els diumenges els pacients han de complir un horari i omplir el dia de propostes variades, des de l'esport a les manualitat, per tal d'evadir les ganes de consumir.

Quan es va decretar l'estat d'alarma i es va ordenar el confiament total de la població, el 13 de març, la primera reacció de molts familiars d'addictes va ser negativa. Com ha explicat Florensa, els 'espantava' pensar que això portaria al trencament de la rutina dels seus familiar i, com a conseqüència, una recaiguda en l'addicció. En saber que Eines Centre d'Addiccions continuaria obrint, tot i que amb serveis mínims, els ànims es van tranquil·litzar. Així i tot, una minoria de persones no ha volgut que el seu familiar addicte assistís al centre seguint l'ordre de quedar-se a casa.

El confinament ha provocat noves consultes
La convivència diària provocada pel confinament també ha portat que moltes persones s'adonin que el seu familiar té 'reaccions estranyes' que poden ser provocades per una addicció o la necessitat de consumir. Així ho ha explicat el president d'Eines Centre d'Addiccions, que ha assegurat que ha rebut noves consultes sobre possibles addictes.


Àlex Florensa

La majoria dels addictes són gent que quan consumeixen, estan tancats a casa sense fer res. El tancament pel coronavirus ja els hi pot recordar al que feien quan consumien, i això la malaltia ho aporfita perque segueixin consumint.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.