Florensa (president d'Eines): 'Quan tot això passi hi haurà gent que, si era mig addicta, ho acabarà sent del tot'

L'ordre de confinament és 'de les situacions més complicades' per algú que intenta superar una addicció


  • Comparteix:

Àlex Florensa, president d'Eines Centre d'Addiccions / Foto: Cugat Mèdia

Àlex Florensa, president d'Eines Centre d'Addiccions / Foto: Cugat Mèdia

L'ordre de confinament, decretat per l'estat d'alarma per frenar l'expansió del coronavirus, ha canviat la normalitat del dia a dia de les persones. Aquesta situació, però, es converteix en una 'de les més complicades' per a aquelles persones que estan intentant superar una addicció. Així ho ha afirmat el president d'Eines Centre d'Addiccions, Àlex Florensa, en una entrevista a Cugat Mèdia. Florensa també considera que estar tancat a casa 'alimenta crear noves addiccions' i, quan tot acabi, podria haver-hi un augment d'addictes.

ESCOLTA-HO

El confinament és una situació complicada per algú que intenta superar una addicció?
És de les situacions més complicades perquè les addiccions són una malaltia mental. L'addicte és una persona que es mou per impulsos i que necessita consumir. Per sortir-se'n necessita fer unes rutines molt pautades i no té la capacitat de dur-les a terme ell sol. Per això existim els centres de drogodependència, per marcar unes rutines, per treballar una sèrie d'aspectes que fan consumir a un addicte.

La majoria dels addictes són gent que quan consumeixen estan tancats a casa sense fer res. El mateix tancament pel coronavirus ja els hi pot recordar al que feien quan consumien, i això la malaltia ho aprofita perquè segueixin consumint.

Una de les apostes d'Eines és l'esport. Ara, tancats a casa, és una situació preocupant?
L'exercici físic és importantíssim, per mi és una de les medicines bàsiques per tirar endavant. Per qualsevol patologia, no només per les addiccions, si fas exercici físic, et trobes molt millor i pots portar la vida d'una manera totalment diferent. Encara que estiguem tancats ens hem de marcar unes rutines, dins les quals ha d'haver-hi exercici físic per sentir-te positiu. L'addicte, ja de per si, és una persona negativa i la seva malaltia fa que ho vegi tot negre. L'exercici físic és bàsic perquè aquesta persona vegi les coses d'una altra manera.

Com està treballant Eines ara mateix?
Des del primer dia, obrim amb serveis mínims. Al matí obro de dos quarts de deu del matí a dos quarts de dues del migdia, i el primer que fan és exercici físic, després els tallers i teràpia de grup. Prenen la medicació i marxen cap a casa, però a la tarda segueixen amb unes rutines molt marcades. A les quatre de la tarda hi ha una teràpia grupal via telemàticament que dura dues hores, i un cop ha acabat fan una sèrie de treballs fins a les vuit del vespre, aleshores ja es relaxen, sopen i em truquen per dir-me si estan bé o no i se'n van a dormir. Això de dilluns a dissabte, el diumenge estan tot el dia a casa tancats. M'han de trucar tres cops, matí, migdia i nit; i han de complir un horari que jo els hi tinc marcat que inclou exercici físic, tallers de lectura, treballs manuals perquè no pensin tant en les ganes de consumir i ajuden a casa.

Quins ànims detectes?
La majoria estan venint. Quan els familiars dels pacients es van assabentar que tancava tot i tothom s'havia de quedar a casa, excepte una minoria, es van espantar moltíssim perquè van pensar que no es podien quedar a casa i havien de fer el seu tractament. Però vaig informar que podia obrir i es van alleujar molt, tant els familiars com els pacients.

Després hi ha una minoria que no entén absolutament res i s'obliden molt ràpidament del que ha passat amb el seu familiar malalt, i diuen que no es pot sortir de casa. Però amb una persona que està malalta no es pot parar el seu tractament, aquí s'estan complint totes les regles però la gent no ho acaba d'entendre per la por a contagiar-se. Hi ha una majoria dins d'aquesta minoria en què els pacients ja han recaigut.

Pot haver-hi noves addiccions?
Pot passar. Un addicte és addicte a tot. Si no té cocaïna, consumirà alcohol, i si no té alcohol es prendrà les pastilles de l'àvia. La qüestió és consumir alguna cosa que li substitueixi el seu tòxic estrella. Ara està augmentant molt el consum de begudes alcohòliques i de pastilles benzodiazepines, que són les substàncies psicoactives més potents que existeixen, perquè són les que la gent té més a l'abast a casa seva.

Encara que tot estigui tancat, es poden aconseguir substàncies?
Hi ha una manera que s'està posant molt en pràctica ara. Parlant fredament, un camell ven coses que pot matar a la gent però no deixa de ser un comercial. Si tu et demanes una pizza ara, t'arriba per Glovo. Doncs la droga també. Per això els Mossos d'Esquadra aturen els repartidors per veure què porten, moltes vegades ni ells ho saben. Estan trobant cocaïna, marihuana i substàncies psicoactives que s'estan venent a través d'aquesta plataforma.

Un altre exemple que també està passant moltíssim. Si tu ets un addicte ets una persona que no compleixes normes, i per molt que no es pugui sortir, ells surten perquè han d'anar a consumir, van a casa el camell i li compren la droga. Per molt que els multin, ells se la juguen perquè necessiten consumir. Aquesta seria l'exemple d'addictes més impulsius i no para a pensar en les altres possibilitats.

A Eines heu rebut consultes o situacions noves?
Estem rebent trucades de gent que està preocupada perquè veuen que els seus familiars que tenen reaccions estranyes. Quan vius en un dia a dia normal, només convius amb la família el cap de setmana i molts cops pots arribar a portar una segona vida. Aquesta desapareix perquè tothom està en confinament i veuen que al familiar li passa alguna cosa.

Et truquen, demanen ajuda, t'expliquen el que els hi passa al familiar i arribes a la conclusió que té una addicció i té el mono.

Si tenim algú molt proper que podria patir alguna addicció, quins indicadors t'ho poden marcar?
La irritabilitat, que no és capaç de complir uns horaris, que hi ha moments del dia que està millor i moments que està pitjor, que no arriba a dormir a les nits, que faci compres en línia constantment que omplin el buit de la droga, que no arriba a complir uns horaris. La malaltia d'addicció desarma la persona completament i se li ha d'aplicar una rutina molt estricta perquè pugui tirar endavant i recuperar la llibertat que ha perdut per culpa del consum de substàncies.

Eines continua obert per persones que estiguin en una situació crítica o necessitin ajuda?
Sí, perquè és un malalt i el que té una addicció s'ha de tractar. És greu i no s'ha de frivolitzar. La persona ho està passant molt malament.

De cara al futur, quan tot es normalitzi, creus que poden haver-hi més addictes?
Penso que quan tot això passi hi haurà gent que, si era mig addicta, ho acabarà sent del tot. Una cosa són les substàncies i, l'altre, les conductes addictives com les que creen les noves tecnologies. Estar tancat a casa alimenta crear noves addiccions. Això és una malaltia que ve per predisposició genètica, qui la tingui però no ho sabia o no ho tenia controlat, aquests dies haurà anat sortint en molta gent. Quan s'adonin, necessitaran ajuda.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.