La implicació veïnal, clau per combatre la violència masclista durant el confinament

L'associació Noestasola alerta que estem en fase de 'contenció' i preveu 'una allau' de denúncies i separacions quan comenci el desconfinament


Temes relacionats

El confinament provoca una reducció de delictes a Sant Cugat 'fins a uns índexs anormals' (28/abr/20)


  • Comparteix:

El confinament pot fer encara més angoixant la situació de dones que pateixen violència masclista / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

El confinament pot fer encara més angoixant la situació de dones que pateixen violència masclista / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

El confinament pot agreujar la situació d'angoixa de dones que pateixen violència masclista a casa. A més de, sovint, estar sotmeses al maltractador, moltes d'aquestes dones també s'han vist sotmeses a quatre parets, pel fet de no poder sortir de casa. Des de l'associació santcugatenca Noestasola pronostiquen 'una allau' de denúncies i separacions quan comenci el desconfinament, ja que, fins ara, les dones maltractades es troben en un 'estat de contenció'. A més, fan una crida a la xarxa veïnal perquè alerti d'aquests casos a les autoritats quan tinguin alguna sospita. 'No és un problema íntim, sinó social'. La presidenta de l'entitat, Maribel Guillamon, ha detallat la 'situació terrible' amb què es troben aquestes dones en el confinament al magazín 'Sant Cugat a fons'.

ESCOLTA-HO

Com explica Maribel Guillamon, quan per a la majoria de persones la llar significa 'seguretat', per a una dona que pateix violència masclista és al contrari: perill constant i angoixa. Durant el confinament es té constància, tal com detallen des de l'associació, de tres assassinats masclistes, el que augmenta la xifra fins a 1.050 dones assassinades a l'Estat des que es van començar a quantificar, el 2003. Això sí, aquesta dada només reflecteix els feminicidis íntims, és a dir, els que hi havia relació entre l'assassí i la víctima.

L'entitat continua treballant i donant suport, en aquest cas a distància, i asseguren que la demanda per 'desfogar-se' als telèfons disponibles, tant el 900 900 120, com el 016, ha augmentat un 60%. Tot i això, és cert que les denúncies s'han reduït molt durant aquest període, degut a 'l'estat de contenció' que no permetrà veure les conseqüències del confinament en aquest aspecte fins més endavant. A més, fan una crida a la xarxa veïnal perquè alerti d'aquests casos a les autoritats quan tinguin alguna sospita. L'associació demana 'implicació veïnal, ja que 'no és un problema íntim, sinó social'.

Guillamon explica que segons un informe de les Nacions Unides cada 10 minuts una dona és assassinada al món pel fet de ser dona. Recomanen a les dones que pateixen maltractaments que no expliquin als seus maltractadors si tenen intenció de deixar-los o de marxar i que recorrin a entitats socials i a l'entorn més proper.


Maribel Guillamon

La llar per a la majoria de persones significa benestar i seguretat. En llars on hi ha violència masclista és totalment al contrari. Un perill terrible i un estat angoixant. Contra el coronavirus esperem tenir en un temps una vacuna, però contra el masclisme encara no tenim cap vacuna i cada 10 minuts una dona és assassinada al món per violència masclista.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.