Collserola, al front de colonització de la vespa asiàtica

L'espècie està colonitzant la serra en la seva expansió per Catalunya


  • Comparteix:

Un niu de vespa asiàtica / Foto: ACN

Un niu de vespa asiàtica / Foto: ACN

La vespa velutina, també coneguda com a asiàtica, és un habitant més de Collserola i, com tota espècie invasora, ha provocat alteracions a l'hàbitat. La serra es troba al front de colonització d'aquest insecte, és a dir, és un dels límits fins on de moment s'ha estès una espècie que prefereix climes més humits i que ha proliferat a la Catalunya humida, a la zona del Cantàbric i al sud de França. No és necessàriament més perillosa que la vespa comuna i, de fet, pica menys, però els investigadors estan atents a la seva evolució i als canvis que provoca. 'El Pou', la secció que Cugat Mèdia produeix per a la Xarxa, n'ha parlat amb el director del Centre de Recerca en Aplicacions Forestals (CREAF) i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Joan Pino.

ESCOLTA-HO

L'espècie ha continuat la seva expansió al litoral central de Catalunya i cada cop hi ha més observacions en general i en particular a Collserola, segons el portal Exocat. Aquestes troballes es dilueixen força més al sud de Barcelona, per tant es pot deduir, segons ha explicat Pino, que encara s'està consolidant al litoral central i que és el límit del seu creixement actual. Per tant, tocarà acostumar-se a conviure amb aquesta espècie, que no és més violenta que la vespa comuna, però sí que pica els humans i té una especial incidència sobre l'apicultura, ja que són depredadores de les abelles.

L'efecte de la vespa velutina a Collserola encara no s'ha pogut medir amb precisió, però Pino avança que s'espera el comportament habitual en una espècie invasora. En primer lloc, implica l'arribada d'un depredador que fins ara no hi era i això pot afectar les poblacions d'insectes de la zona i, de retruc, els seus depredadors. Però alhora també implica l'aparició d'una nova presa, a la qual les espècies locals s'hauran d'acostumar i pot resultar una nova font d'aliment. Pino ha explicat que això ja s'està produïnt en zones on fa temps que la vespa és present, com la cornisa Cantàbrica.

Això sí, Pino n'ha destacat la gran capacitat d'adaptació i expansió i com a mostra exposa que s'ha estès per tota Europa en una dècada, però també assenyala que no es tracta d'una espècie especialment agressiva.


Joan Pino

Podem dir que la zona de Barcelona i l'àrea metropolitana es troba al front de colonització. Al sud hi ha algunes observacions, molt menys abundants, per tant aquest és el front de colonització.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.