Sant Cugat comença a recollir propostes per als pressupostos participatius de barri

La ciutadania major de 14 anys i les entitats poden presentar projectes per al seu barri per als quals es destinaran un total de 2,5 milions d'euros


Temes relacionats

Els tallers per als pressupostos participatius de Sant Cugat passen a fer-se digitalment a causa del coronavirus (24/mar/20)

El govern de Sant Cugat repensa el procés dels pressupostos participatius i els acosta als barris (31/gen/20)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de la presentació dels pressupostos participatius de Sant Cugat del 2020 / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu de la presentació dels pressupostos participatius de Sant Cugat del 2020 / Foto: Cugat Mèdia

Els pressupostos participatius entren en la segona fase. Malgrat la situació, l'Ajuntament manté actiu el procés per decidir on es destinen fins a 2,5 milions d'euros i la ciutadania i les entitats santcugatenques poden presentar les seves propostes fins al 21 de juny. Ho podrà fer tot el veïnat major de 14 anys i hauran de ser iniciatives territorialitzades, després que cada barri hagi treballat en un programa que s'està acabant d'enllestir i que ha de servir per fer una diagnosi de la seva pròpia situació i per marcar les línies de treball de futur. Els projectes només es poden presentar, això sí, telemàticament al portal decidim.santcugat.cat.

El coronavirus ja va obligar a adaptar el final de la fase de diagnosi. Algunes de les sessions van passar a ser digitals però, tot i això, el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, ha explicat en roda de premsa que estan satisfets amb la rebuda d'aquesta adaptació obligada del procés. Considera que els programes de barri que han de resultar de les trobades properament són 'anàlisis molt completes', un 'document molt útil per ordenar la feina i les prioritats de cada barri'.

Des del govern local consideren que l'eina dels pressupostos participatius i de tot aquest procés 'promou la vida col·lectiva i participativa amb el veïnat', 'genera cohesió social' i 'contribuirà a reactivar l'activitat econòmica local, amb petits projectes que podran donar feina a empreses i professionals de la ciutat'.

La situació també fa que el calendari s'allargui. La recollida de propostes serà fins al 21 de juny i, a més, l'àrea posa a disposició de la ciutadania el correu participació@santcugat.cat per a aquells dubtes que tinguin en el procés de participació. Els tallers per treballar-les està previst que siguin a l'octubre i les votacions al gener de l'any vinent, i no al novembre com estava previst. Simarro, això sí, ha avisat que encara pot haver-hi més canvis segons com evolucioni la pandèmia.

Els projectes, a més de ser amb una mirada territorial, enfocats al barri en qüestió, tindran un pressupost màxim de 50.000 euros per a inversions i de 5.000 euros per al pressupost ordinari. L'objectiu d'aquesta concreció és donar una resposta més ràpida des de l'administració i que es puguin fer realitat abans. També es reserva una bossa de diners per a propostes que afectin els tres barris del centre: el del Nucli Antic, el del Centre Est i el del Centre Oest. Aquests projectes comptaran amb un màxim de 150.000 euros per a inversions i 15.000 per a l'ordinari. Durant la validació tècnica i el seguiment de les propostes als consells de barri es decidirà a quin territori impliquen. En total, Mira-sol, la Floresta i les Planes disposaran de 432.000 euros cadascun i el Centre Est, el Centre Oest i el Nucli Antic de 434.000 per a cada zona.

Simarro ha explicat que, tot i que s'aniran adaptant a la situació, la intenció és que abans de l'estiu es concretin unes sessions de consells de barri 'més similars a com eren abans' i que tots els veïns que ho vulguin hi puguin participar. Ja s'ha fet un primer contacte telemàtic amb cada òrgan participatiu, més aviat informatiu i de plantejament de feina amb les vocalies.

Les línies estratègiques per presentar propostes, relacionades amb el programa de barri, són: De l'àmbit de les persones:
  • Promoure i potenciar activitats per a joves i gent gran.
  • Donar suport a les entitats, la cohesió i participació.
  • Impulsar accions amb perspectiva de gènere.
  • Reforçar equipaments dels barris.
  • De l'àmbit de la ciutat:
  • Potenciar espais de trobada i convivència.
  • Millorar il·luminació, accessibilitat i manteniment de l'espai públic.
  • Facilitar accés a l'habitatge i reformular el model d'habitatge.
  • Impulsar projectes cooperatius i col·laboratius.
  • De l'àmbit del planeta:
  • Apostar per uns barris pacificats, per a vianants i bicicletes.
  • Fomentar l'eficiència energètica, el reciclatge i la reducció de residus.



    • Comparteix:

    COMENTARIS

    Que tal, si abans s'acaben, les projectes dels anteriors pressupostos participatius...... que van enderrarits mes d'un any... Jardins del Valles , al final de la carretera de Cerdanyola, encara en obres.... Carril bici de la rotonda"hipica", la de la sortida cap a Rubi / centre comercial, empantenegada d'ença l'estiu passat, i sense data prevista de finalització, sent una de les entrades i sortides mes importants de la ciutat. per no parlar de la poquisima proactivitat de l'equip de govern en la crisis del covid-19, sembla que estiguin desapareguts, i no saben ben be que fer.....,altres municipis, han estat molt mes actius i empatics amb els seus ciutadans.. aqui no.....

    Pere Ferrer Morello. Enviat el 15/mai/20


    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.