Més picades i menys risc de transmissió de malalties tropicals en la temporada del mosquit tigre

La disminució del turisme farà que l'insecte trobi menys víctimes, però també redueix l'arribada de malalties exòtiques a Catalunya


  • Comparteix:

El mosquit tigre és reconeixible per les ratlles blanques / Foto: ACN

El mosquit tigre és reconeixible per les ratlles blanques / Foto: ACN

L'absència de turisme derivat de la crisi del coronavirus afectarà la nostra relació amb el mosquit tigre. Per una banda, limitarà la transmissió de malalties tropicals com el dengue, el zika i el chikungunya, però per altra, portarà menys víctimes de les seves picades a Catalunya. Això farà que, tot i que les condicions per la seva reproducció són les habituals, probablement ens piquin més durant aquest estiu. L'insecte, trobat per primera vegada al nostre país a Sant Cugat l'any 2004, està especialment actiu a l'agost i al setembre, tot i que el canvi climàtic fa que la seva temporada pugui allargar-se fins ben entrada la tardor. 'El Pou', la secció de ciència i tecnologia que Cugat Mèdia produeix per a la Xarxa, n'ha parlat amb l'investigador i director de Mosquito Alert Frederic Bartumeus.

ESCOLTA-HO

Tot i ser una espècia invasora, els més de quinze anys que porta entre nosaltres i la rapidesa amb la qual s'ha estès fa que sigui considerada gairebé un resident més a Catalunya. El mosquit tigre ha ocupat un nínxol ecològic que fins ara era buit i, per tant, no hi ha evidències que hagi desplaçat altres espècies autòctones. S'ha adaptat molt bé a entorns urbans i a picar humans en lloc dels primats amb qui convivia al sud-est asiàtic i s'ha propagat per Europa a través del transport de mercaderies, com hauria arribat el primer, i amb els viatges en cotxe.

El mosquit tigre ja està instal·lat a Catalunya i ja no es pot erradicar, però sí que s'ha de treballar per controlar-ne la població i això implica tota la població. El control de zones d'aigua estancada a jardins, terrasses i patis és essencial per limitar la reproducció del mosquit, que és capaç de criar en acumulacions d'aigua molt petites, fins i tot als plats dels testos. En aquest sentit, eines com Mosquito Alert, una aplicació de ciència ciutadana per controlar l'expansió de l'insecte, són també una bona eina perquè investigadors i experts puguin acumular dades i actuar en conseqüència. Aquesta, almenys, és la variable que depèn de la població, que poc hi pot fer en les condicions de temperatura i humitat, elements claus per la reproducció del mosquit tigre.


Frederic Bartumeus

No hi ha tanta globalització i per tant no hi ha tanta gent que arriba amb infeccions com dengue i zika perquè la mobilitat és menor. Però sí que pot ser que tinguem la sensació que ens piquen més perquè som menys persones a repartir.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.