Sant Cugat supera les fases i entra en una nova etapa 'de represa'

El Procicat ha emès una resolució amb les primeres indicacions per a la 'nova normalitat'


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Imatge d'arxiu / Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Sant Cugat entra, com la resta de Catalunya, en fase de represa aquest divendres. Aquesta tornada a la normalitat, o a la nova normalitat, està ja regulada pel govern de la Generalitat i deixa enrere la fase 3 que ha durat unes hores. En aquesta nova etapa es mantenen les normes sanitàries de protecció personal, però s'obre la mobilitat a tot Catalunya. L'objectiu del govern de la Generalitat és 'clarificar' i 'unificar' les mesures de seguretat per mantenir 'un mateix criteri'.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha signat aquest dijous el decret que estipula la fi de la fase 3 dissenyada pel govern espanyol i l'entrada a la Fase de Represa, regulada pel govern de la Generalitat. El decret faculta les conselleries de Salut i d'Interior perquè puguin adoptar les mesures necessàries que regiran la nova etapa, després de la fase 3, i que s'han començat a perfilar amb una resolució presentada aquest mateix dijous.

El president ha esbossat una transició fins al 25 de juny, quan es detallaran i posaran en marxa aquestes noves mesures que hauran de conviure amb la 'nova normalitat' un cop s'acabi, aquest dilluns, l'estat d'alarma a l'Estat espanyol.

Pel que fa a l'Ajuntament de sant Cugat, ara mateix està 'planificant la reobertura dels equipaments municipals que encara romanen tancats'. Informaran sobre les novetats en els propers dies.

Aforaments
  • Espais tancats: Fins dijous de la setmana que ve, l'aforament als espais tancats serà del 50%. Un cop superada aquesta data no hi haurà percentatges d'aforament establerts, sinó que aquests aniran en funció de la capacitat per mantenir les distàncies de seguretat interpersonals. S'establiran també 'flexibilitzacions' quan hi hagi mesures organitzatives que ho permetin.

  • Aire lliure: Fins dijous de la setmana que ve, l'aforament als espais oberts serà del 75% i després d'aquesta data s'adequarà a la capacitat per mantenir la separació. La distància interpersonal de seguretat pot rebaixar-se en cas de portar mascareta, un registre d'assistents o preassignació de localitats i es reguli la circulació per evitar aglomeracions en els creuaments i els punts de més freqüència. També en cas que s'estableixen espais sectoritzats amb control de fluxos d'accés i sortides independents i no permeables entre si per a un màxim de 2.000 persones, que poden arribar a les 3.000 si són amb seients preassignats.

  • Hosteleria i restauració: el Govern demana que es fomenti la prereserva.

  • Congressos, fires i actes similars: la resolució estableix que es podran fer sempre que el nombre d'assistents s'ajusti a l'aforament del lloc a partir de la superfície de seguretat de 2,5 metres quadrats per persona. Caldrà portar un registre d'assistents, promoure mesures de circulació, controls de fluxos d'accés i sortida, i posar a disposició dels assistents aigua i sabó, o gels hidroalcohòlics. La superfície de seguretat es podrà rebaixar si es fa ús de la mascareta i si es sectoritza l'espai, amb control d'accés i de sortida independents, que han de ser d'un màxim de 1.000 persones o fins a 2.000 quan se situïn en seients preassignats.

  • Reunions familiars: la resolució no posa cap límit concret de persones però sí estableix una sèrie d'indicacions. Es podran fer de manera preferent amb les persones que mantenen un contacte molt habitual, 'sempre que no es generin aglomeracions ni se superin les limitacions en l'aforament que s'estableixin' i 'sempre que es respectin les normes de protecció individual'. Es considera aglomeració quan no es pot mantenir física interpersonal de seguretat.


  • Parcs infantils
    Els parcs infantils podran reobrir arreu del territori català, però s'hauran de prendre mesures de seguretat, com portar mascareta i mantenir la distància de seguretat.

    Mobilitat
    Desapareixen les restriccions per zones sanitàries i la mobilitat està permesa per tot el territori català.

    Seguretat i mascaretes
    La resolució també fixa l'ús obligatori de mascareta per als ciutadans majors de sis anys a la via pública, espais a l'aire lliure i espais tancats oberts al públic sempre que no sigui possible mantenir una distància d'1,5 metres amb altres persones amb qui no es manté un contacte proper molt habitual. També es manté l'obligatorietat de la mascareta en el transport de viatges per carretera o per ferrocarril, excepte si tots els ocupants del vehicle són persones que tenen un contacte molt habitual.

    L'ús de mascareta no serà exigible en el cas de l'exercici físic esportiu a l'aire lliure, en supòsits de força major o quan la naturalesa de les activitats d'ús de la mascareta sigui incompatible. També en queden exemptes les persones que pateixin una malaltia o dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada per aquesta utilització, que no disposin de prou autonomia per treure's la mascareta a causa d'una discapacitat o dependència, o bé presentin alteracions de conducta.

    Règim sancionador
    La resolució estableix que correspon als ajuntaments i a la Generalitat la vigilància, la inspecció del control de les mesures, amb especial atenció al compliment d'aquelles destinades a evitar aglomeracions i garantir les distàncies de seguretat. En aquest sentit, es preveu desplegar un règim sancionador.

    Plans sectorials
    La resolució del Procicat també estableix que caldrà aprovar plans sectorials per a una quinzena d'àmbits d'activitat, com universitats, serveis socials, centres docents, transports, establiments comercials, d'hostaleria i restauració, turisme, locals d'oci nocturn, lleure infantil, fires i congressos, instal·lacions esportives, equipaments culturals o festes i esdeveniments populars. Els plans sectorials ja aprovats durant les fases de la desescalada s'hauran d'adaptar a la nova situació.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.