Més de la meitat dels santcugatencs reconeix que la pandèmia ha afectat els seus ingressos

Gairebé el 26% diu haver perdut feina com a conseqüència de la crisi sanitària


  • Comparteix:

El regidor de Participació, Marco Simarro / Foto: Pau Sánchez

El regidor de Participació, Marco Simarro / Foto: Pau Sánchez

La pandèmia s'ha fet notar a Sant Cugat i així ho demostren els resultats d'una enquesta encarregada per l'Ajuntament durant les primeres fases de confinament. El 51,9% dels enquestats reconeix que durant la crisi de la Covid-19 s'han vist reduïts els ingressos. Un 25,8% diu haver perdut feina i el 13,5% ha estat afectat per un ERTO. De fet, el 7% revela haver estat usuari dels serveis socials. Una situació que ha generat sensació d'incertesa entre la ciutadania, el 48,8% de la qual manifesta que li preocupa molt, especialment l'economia. Els comerços d'alimentació, les farmàcies i les xarxes de suport i voluntariats són els agents més ben valorats pels ciutadans durant l'emergència sanitària.

Situació econòmica
La pandèmia ha impactat entre la ciutadania i en el cas del 51,9% ho ha fet en una reducció dels ingressos. La majoria dels enquestats ha mantingut la feina, però hi ha un 25,8% que n'ha perdut. D'aquests, un 13,5% ha estat per un ERTO.

Resultats de la pregunta / Foto: Ajuntament
Resultats de la pregunta / Foto: Ajuntament


Per a un 45,9% dels participants la seva situació econòmica ha empitjorat, mentre que un 46,7% assegura que està igual. Amb tot, la majoria creu que en els propers mesos podrà mantenir la situació o fins i tot millorar-la. Per a un 32,1% empitjorarà.

Serveis
Els comerços d'alimentació, les farmàcies i les xarxes de suport i voluntariat són els serveis millor valorats per la ciutadania, per davant dels centres d'atenció primària, els serveis socials, els mitjans de comunicació, la Policia Local i l'Ajuntament.

Resultats de la pregunta / Foto: Ajuntament
Resultats de la pregunta / Foto: Ajuntament


Així, la gestió del govern municipal aprova amb un 5,1, per davant del govern de la Generalitat (4,9) i el de l'Estat espanyol (3,8). En aquest sentit, el 38,2% assegura conèixer les mesures municipals aprovades per fer front a la crisi, que valoren amb una nota mitjana del 6,2.

Resultats de la pregunta / Foto: Ajuntament
Resultats de la pregunta / Foto: Ajuntament


En el cas concret dels serveis socials, han estat utilitzats pel 6,8% dels enquestats durant la crisi sanitària.

Vida durant el confinament
El 43,3% dels santcugatencs enquestats s'han quedat a casa durant el confinament sense treballar, mentre que un 32,2% ha teletreballat. Dels que han passat el tancament fora de casa, el 9,7% ho han fet com a serveis essencials. Dins les llars, majoritàriament s'han viscut les primeres fases del confinament amb la parella i amb la parella i els fills, tot i que un 18,4% ho ha fet sol amb fills i un 7,4% sols.

La situació generada ha provocat en la ciutadania una percepció d'incertesa (7 sobre 10), seguida de tristesa (5,2 sobre 10). De fet, el 48,8% assegura que la pandèmia li preocupa molt, especialment l'economia, preocupació principal per al 33,5% dels preguntats.

Resultats de la pregunta / Foto: Ajuntament
Resultats de la pregunta / Foto: Ajuntament


De fet, el 14,8% dels participants reconeix haver demanat ajuda a altres familiars o al veïnat durant la fase 0 i 0,5.

A més, un de cada cinc santcugatencs no està segur d'haver passat la Covid-19. El 61% creu que no l'ha tinguda, l'11% creu que l'ha patit i l'14% l'ha tinguda.

Valoració
Aquestes dades s'han presentat aquest dijous. El regidor de Participació, Marco Simarro, ha destacat la seva utilitat per copsar la percepció de la ciutadania davant un fet tan excepcional com la pandèmia de Covid-19 i 'posar a prova l'acció de govern'. Simarro ha valorat els resultats obtinguts que, segons ha assegurat, evidencien que l'Ajuntament ha posat els esforços on tocava i mostren quines polítiques s'hauran de reforçar com són les polítiques sociales, la reactivació econòmica i el suport al teixit local.

Informació de l'enquesta
Els resultats s'han obtingut de 915 enquestes vàlides realitzades entre el 6 i el 22 de maig, durant les fases 0 i 0,5 de confinament. S'han fet a través d'un formulari on-line difós per les xarxes socials de l'Ajuntament.

CONSULTA AQUÍ ELS RESULTATS DE L'ENQUESTA




Marco Simarro

Les prioritats han d'anar cap a les polítiques socials, sense deixar de banda la reacitvació econòmica i el teixit per mantenir viva la ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.