Càritas Sant Cugat manté el mig miler de famílies ateses i alerta que 'cal estar preparats' per anar a pitjor

La crisi del coronavirus ha duplicat el nombre de famílies que reben ajudes de Càritas a Sant Cugat


Temes relacionats

Càritas reactiva la campanya 800x10 per recaptar fons per l'emergència social (12/jun/20)

El nombre de famílies ateses per Càritas Sant Cugat augmenta un 85% per la crisi del coronavirus (22/mai/20)

Treball en temps de confinament: l'ajuda que no pot parar (17/abr/20)

Càritas Sant Cugat atén 675 famílies el 2018 ( 9/abr/19)


  • Comparteix:

Càritas Sant Cugat ha presentat la memòria del 2019 amb la mirada posada en la del 2020, marcada per la crisi sanitària, social i econòmica de la pandèmia de la Covid-19. L'any passat l'entitat va atendre 787 famílies, 300 de les quals per primera vegada, i va destinar prop de 892.000 euros en els seus programes socials. Unes xifres molt similars a les del 2018 que s'han disparat des d'aquest març, amb l'inici de l'estat d'alarma, fins arribar a doblar-se.

Actualment, Càritas atén unes 500 famílies regularment, una dada que s'ha estabilitzat en els darrers dies però que suposa el doble de les que atenia abans de la pandèmia. El rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, mossèn Emili Marlés, ha destacat la tasca de les persones voluntàries, especialment en la situació actual, i ha assegurat que, fins ara, s'ha mantingut la qualitat dels lots entregats i dels serveis prestats. El mossèn, això sí, alerta que 'cal estar preparats' per si la situació empitjora en els propers mesos i remarca la necessitat de col·laboració amb l'Ajuntament i amb altres entitats socials perquè Sant Cugat lluiti conjuntament i complementària contra la pobresa. Una col·laboració que també ha posat en valor la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, qui ha assegurat que no els sorprèn que un nombre tan gran de famílies santcugatenques requereixi d'ajuda per tenir les necessitats bàsiques i que 'treballar perquè això no passi és una prioritat d'aquest govern'.

Pel que fa al perfil, la majoria d'usuàries continuen sent dones, nouvingudes a Catalunya i sovint en situació irregular, un fet que els dificulta, per exemple, trobar feina. Aquest 2019 han augmentat les famílies amb fills que han requerit ajuda i s'han reduït les persones soles.

També és significatiu, en relació amb la problemàtica de l'habitatge, l'augment del 43% de persones que han utilitzat els serveis d'higiene que ofereix l'entitat, com la bugaderia i les dutxes. Gairebé un 32% de les famílies ateses vivien en habitacions rellogades, més d'un 12% en domicilis de familiars o amics i un 6% vivia en un 'infrahabitatge', en condicions sanitàries poc adequades.

L'entitat a Sant Cugat compta amb 3 professionals de Càritas Diocesana de Terrassa, una de la parròquia i 225 persones voluntàries.

El 2019 de Càritas, en xifres
  • 787 famílies ateses (1.670 persones).
  • 891.818,32 euros destinats.
  • El Rebost ha repartit 224.927 quilos d'aliments en 7.956 lots, menjar valorat en 535.772,63 euros.
  • 5.353 àpats servits a 36 persones i valorats en 20.020,22 euros.
  • 40 usuaris de bugaderia i dutxes.
  • 3 usuaris del pis compartit.
  • 39 persones han estat ateses a 'El Talleret', per a dones amb criatures de menys de dos anys.
  • 66 persones, 60 de les quals de Sant Cugat i sis de Rubí, han fet ús del programa 'Arrela't', dirigit a la població estrangera nouvinguda.
  • 259 infants beneficiats del programa 'Un nen, una joguina'.
  • 13 nois i noies d'ESO del programa de reforç escolar.
  • 29 persones, 20 de Sant Cugat, al programa d'Alfabetització.
  • 51 persones, 37 de Sant Cugat, al programa de Conversa.
  • 9 persones formades a l'hort solidari, que ha collit 2.032,50 quilos d'hortalisses.
  • 44 persones han participat al servei de diagnòstic laboral, 28 persones al d'orientació i s'ha aconseguit 40 feines.






  • Emili Marlés

    El que m'agradaria és que ens quedéssim aquí, però crec que la cosa anirà a pitjor. Hi ha un impacte econòmic que ja s'està veient però que pot anar a pitjor, perquè hi ha gent que té un coixí però que si s'allarga la situació s'acabarà i pot acabar a Càritas. Hem d'estar preparats.

    Núria Gibert

    No és en absolut nou per nosaltres. Evidentment ho hem de lamentar, perquè estem parlant de necessitats molt bàsiques per viure dignament, però és una prioritat absoluta d'aquest govern.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.