Sant Cugat és el municipi català amb més plaques fotovoltaiques per a l'autoconsum

En total hi ha 380 instal·lacions a la ciutat que generen 1.629,56 kW de potència


  • Comparteix:

L'EMD de Valldoreix també té instal·lat un un sistema d'autogeneració d'energia amb plaques solars / Foto:  EMD Valldoreix

L'EMD de Valldoreix també té instal·lat un un sistema d'autogeneració d'energia amb plaques solars / Foto: EMD Valldoreix

Sant Cugat és el municipi català amb més equips d'autogeneració d'energia a partir de plaques fotovoltaiques. Hi ha 380 instal·lacions, el que significa un 8,5% del total a Catalunya. Segons dades de l'Observatori de l'autoconsum a Catalunya, al país ja se superen els 55MW i les 4.400 instal·lacions, amb un creixement molt significatiu a partir del 2019, en què cada trimestre s'han posat en funcionament un 52% més d'equips d'aquestes característiques que en l'anterior. Per municipis, Barcelona i Vallirana segueixen a Sant Cugat pel que fa al major nombre d'instal·lacions, mentre que a la capital catalana és on hi ha més potència instal·lada (3,9 MW), per sobre de Gurb (2,36 MW) i Sant Cugat (1,63 MW).

Els equips d'autogeneració tenen més penetració en els municipis amb més habitatges unifamiliars, com Sant Cugat o Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès Oriental, on hi ha la major ràtio d'instal·lacions per habitant (12 per cada 1.000). De fet, el 73% de les instal·lacions a Catalunya corresponen a l'àmbit domèstic, ja que tenen una potència igual o inferior a 5kW, mentre que només el 7,2% correspon a grans instal·lacions associades al sector industrial o de serveis, amb una potència per sobre dels 25kW.

Les dades sobre instal·lacions d'autogeneració facilitades pel departament d'Empresa i Coneixement / Foto: Generalitat
Les dades sobre instal·lacions d'autogeneració facilitades pel departament d'Empresa i Coneixement / Foto: Generalitat


Amb l'objectiu de facilitar la instal·lació d'equips d'autogeneració domèstics, l'Institut Català d'Energia (ICAEN) ha posat en marxa recentment un cercador que permet als ciutadans conèixer quines bonificacions tenen els habitatges que disposen d'aquests sistemes generadors d'energia. A Sant Cugat, segons l'ordenança municipal, aquells immobles en els quals s'hi hagin instal·lat sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar gaudiran d'una bonificació de fins al 50% de la quota íntegra de l'Impost de Béns Immobles (IBI) durant cinc anys. A més, l'ICAEN també ha facilitat la tramitació per a aquestes instal·lacions d'autoconsum i ha redactat, en col·laboració amb el món local, un model d'ordenança municipal per a la promoció d'aquests sistemes mitjançant bonificacions.

Aquests factors expliquen, segons detalla el departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat en un comunicat, el creixement d'instal·lacions dels dos últims anys, sumats a l'eliminació de barreres legals per part de l'Estat. Entre abril i juny d'aquest any, malgrat el confinament, s'han registrat 1.457 noves instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic a Catalunya. El departament assegura que 'l'autoconsum fotovoltaic és una de les peces fonamentals del model energètic de futur, ja que permet que el ciutadà generi, gestioni i consumeixi la seva pròpia energia, i que aquesta provingui de fonts renovables amb un impacte mínim sobre l'entorn'. De fet, treballa per aprofitar recursos renovables i autòctons, com la biomassa i l'energia solar, per assolir la descarbonització de l'economia i la societat catalanes l'any 2050.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.